Oroszország: ha Kijev lop Európa kevesebb gázt kap

Oroszország csökkenteni fogja az Ukrajnán keresztül Európába szállított földgáz mennyiségét, amennyiben Kijev a számla kiegyenlítése nélkül, törvénytelenül megcsapolja a szállítmányokat - figyelmeztetett szerdán Vlagyimir Putyin orosz kormányfő.

Oroszország az elmúlt hetekben földgázszállítási kérdésekben egyre nagyobb nyomást gyakorolt Ukrajnára, de Vlagyimir Putyin most először vetette fel az Ukrajnán keresztül áthaladó tranzitszállítmányok csökkentésének lehetőségét. Vlagyimir Putyin osztrák kollégájával, Werner Faymann-nal Moszkvában folytatott megbeszélését követően, kettejük közös sajtóértekezletén kifejtette: amennyiben Ukrajna fizet Oroszországnak a belső fogyasztásra szánt földgázért, megkapja, ha viszont nem fizet, nem kap gázt.

Ez utóbbi esetben Kijev valószínűleg megcsapolja majd a tranzitvezetékeket - amint ez bekövetkezik, Oroszország csökkenteni fogja a tranzitvezetékekbe pumpált gázmennyiséget.

Az Európai Unió (EU) földgázigénye negyedét Oroszországból fedezi. Ennek a mennyiségnek a 80 százaléka Ukrajnán keresztül jut el a közép-európai fogyasztókhoz, ezért az EU-t aggasztja a szállítások kérdésében Moszkva és Kijev között felmerülő bármiféle feszültség.

Idén januárban két hétre leálltak az Ukrajnán keresztül érkező szállítmányok Moszkva és Kijev gázárvitája miatt.

Oroszország az év eleje óta szinte minden hónapban kétségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna képes lesz-e időben rendezni aktuális havi gázszámláját.

A januári orosz-ukrán gázválságot követően a Gazprom orosz gázipari céggel kötött új szerződés értelmében Ukrajnának a beérkezett orosz gáz ellenértékét legkésőbb a megfelelő szállítási hónap vége után hét nappal ki kell egyenlítenie.

Ukrajna idén eddig mindig időben rendezte gázadósságát, így volt ez az októberi szállításokkal is. Ukrajna november hatodikán, egy nappal a határidő előtt átutalta a közel 500 millió dollárt az októberben leszállított 2,4 milliárd köbméter után.

Az átutalás előtti napokban azonban Vlagyimir Putyin az Európai Unióhoz fordult, felszólítva azt, hogy hitelekkel segítsen Ukrajnának kifizetni az orosz gázszállítások ellenértékét. Vlagyimir Putyin akkor azt mondta - részletek nélkül -, hogy felmerülhetnek gondok. Vlagyimir Putyin már néhány nappal korábban is beszélt az esetleges ukrán fizetési gondokról, amikor az Egységes Oroszország Párt vezetőit fogadta.

A januárban ukrán részről Julija Timosenko kormányfő által aláírt szerződés értelmében késedelmes fizetés esetén a Gazprom azonnali hatállyal követelheti, hogy Ukrajna a továbbiakban előre fizesse a gázt. Ez a januárihoz hasonló újabb gázválságot idézhet elő. Ukrajna akkor nem fizetett, a Gazprom pedig kénytelen volt az Ukrajnának szánt szállításokat leállítani, s Kijev elzárta az Európába menő tranzitvezeték csapját.

Orosz sajtókommentárok szerint a novemberi ukrán átutalással kapcsolatos figyelmeztetéssel Vlagyimir Putyin egyrészt kiállt Julija Timosenko ukrán kormányfő mellett az ukrajnai elnökválasztási kampányban, másrészt némi nyomást gyakorolt Viktor Juscsenko elnökre, s nem utolsó sorban cselekvésre hívta fel az EU-t. Mindkét ukrán közjogi méltóság indul a jövő év január 17-i elnökválasztáson.

Megfigyelők szerint azonban Putyin nem csak ijesztgeti az uniót: az újabb gázháború, és ezzel az Európába irányuló orosz gázszállítások leállása reális veszély, mert Viktor Juscsenko ukrán államfő megakadályozhatja a fizetést, hogy ezzel rontsa ellenfelei pozícióját az elnökválasztási kampányban. Orosz megfigyelők szerint ebbe az irányba hat az úgynevezett Gazprom-tényező is, nevezetesen az, hogy az orosz monopóliumnak előnyös lenne megbízhatatlan színben feltűntetni Ukrajnát.

A Gazprom gondja Ukrajnával a folyamatos fizetési bizonytalanság mellett az, hogy Ukrajna jelentősen csökkenti az orosz gáz vásárlását, ami viszont visszaveti a Gazprom bevételeit. A Gazprommal januárban létrejött megállapodás értelmében Ukrajnának évi mintegy 50 milliárd köbméter földgázt kell vásárolnia Oroszországtól a következő tíz évben. Idén azonban csak 19 milliárd köbmétert vásárolt október végéig. Ukrajna tavaly 49 milliárd köbméter orosz földgázt importált a Gazpromtól.

Ukrajna idei saját gáztermelése mintegy 20 milliárd köbméter. Október elején az ukrán kormányfő azt mondta, hogy jövőre az import 25-27 milliárd köbméter lesz. Julija Timosenko ezt azzal indokolta, hogy Ukrajna kevesebb földgázt fog felhasználni, mivel azt részben elektromos energiával, szénnel és tőzeggel helyettesíti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.