Oroszokkal csatázik a Mol a horvát OMV-hálózatért

A jelentős részben a magyar Mol Nyrt. tulajdonában lévő horvát olajvállalat, az INA vásárolná meg az OMV teljes horvátországi benzinkút-hálózatát - közölte hétfői számában a Vecernji List napilap.

Az OMV hivatalosan is bejelentette, hogy négy jelölt van a 60 töltőállomásból álló horvát benzinkút-hálózatának megvásárlására. Az INA mellett az orosz Zarubezsnyeft és Gazpromnyeft, egy arab befektetési alap, valamint egy egyelőre ismeretlen ajánlattevő vásárolná meg a mintegy 100 millió euróért kínált kutakat.

A horvát lap nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy az INA régóta fontolgatja a felvásárlást, a fő részvényesek, vagyis a Mol és a horvát kormány tudtával. A horvát gazdasági minisztériumban úgy vélik, hogy a szándék még gyerekcipőben jár, de azt is vizsgálni kell, hogy a piaci versenyt mennyire befolyásolná a felvásárlás.

Elemzők arra emlékeztetnek, hogy a túlzott piaci koncentráció miatt kellett korábban eladni a Crobenz töltőállomásokat, de ennél sokkal jelentősebb a Mol tulajdonában lévő Tifon benzinkútjainak hálózata, amit esetleg szintén értékesíteni kellene. Az OMV jelenleg 11 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik 60 kútjával Horvátországban. A vezető piaci szereplő az INA, amelynek 400 töltőállomása van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.