Orosz tulajdonba kerülhetett a Dunaferr

Áttételesen orosz tulajdonba kerülhetett a Dunaferr - összegezhető a Portfolio.hu keddi, forrásmegjelölés nélküli információja.

A hírportál úgy tudja, hogy az orosz Vnyesekonombank (Külkereskedelmi Bank) megállapodott a Donbass Ipari Szövetség (Indusztrialnij Szojuz Donbásszá) nevű holding, a Dunaferr tulajdonosának megvásárlásáról néhány napja.

A honlap szerint az egymilliárd dollár értékű üzletet, a december legvégén született adásvételi szerződés körülményeit a felek titokban tartják a január 17-ére kitűzött ukrajnai elnökválasztás miatt, mivel az befolyásolhatja a változó mértékben oroszbarát jelöltek esélyeit. A hír egy ukrán blogbejegyzésben (ukraine.blogspot.com) is megtalálható. Ott az orosz bank meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkoznak, aki úgy nyilatkozott, hogy "az ügylet nem különösebben titkos".

Magyarországon az üzlet megkötését nem tudták megerősíteni az MTI-nek. A társaságnál nem kívántak nyilatkozni. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közölte: a privatizációs szerződés értelmében 2009. december 31-ig volt lehetősége az államnak arra, hogy beleszóljon a Dunaferr (ISD Dunaferr) esetleges tulajdonosváltásába, addig ilyen nem történt. A közvetett tulajdonosváltással kapcsolatban nem voltak ilyen jogosítványai a vagyonkezelőnek, és információi sincsenek ilyen tranzakcióról.

A Portfolio.hu cikke szerint az üzletről személyesen Vlagyimir Putyin miniszterelnök - a Külkereskedelmi Bank felügyelőbizottságának elnöke - állapodott meg a konszern tényleges tulajdonosaival, Vitalij Gajdukkal, Szergej Tarutával és Oleg Mkrtcsannal, a cégcsoport 20-40-40 százalékos részvénycsomagjának birtokosaival. A váratlan megállapodás nyomán - amelyre a médiában korábban semmi nem utalt - orosz tulajdonba kerülnek Magyarország, Lengyelország és Ukrajna legnagyobb vaskohászati üzemei. A dunaújvárosi Dunaferr mellett mostantól a moszkvai banké a lengyel Huta Czestochowa, valamint a dnyepropetrovszki és az alcsevszki kombinát.

A tulajdonosokat a külföldi bankokkal, a többi között éppen az orosz Külkereskedelmi Bankkal szemben felhalmozott hatalmas adósságállomány késztette a konszern áruba bocsátására, amellyel megakadályozták a már elkerülhetetlennek látszó csődöt.

Formálisan a Külkereskedelmi Bank 51 százalékos tulajdonrészt szerzett a konszernben, és 2010 végéig meghagyja Oleg Mkrtcsant a vezérigazgatói székben. A megállapodás értelmében ekkor majd a fennmaradó 49 százalék is orosz tulajdonba kerül.

A vételárat az ukrán fél által folyamatosan átadott részvényeknek megfelelően utalják Moszkvából. Ötszázmillió dollárt már 2010 első napjaiban kifizetnek. Az összeg tetemes részét a legsürgősebb hiteltörlesztésekre fordítják, de Kijevben úgy tudják, hogy sokmillió dollárt fordítanak az elnökválasztási kampány finanszírozására is.

A 2004 szeptemberében privatizált ISD Dunaferr Zrt. többségi tulajdonosa, a Donbass Ipari Szövetség átfogó beruházási programot valósít meg 2012-ig az ISD Dunaferrnél. A Dunaferrt 2004-ben privatizálták, és a szerződés szerint számos kötelezettséget vállalt az új tulajdonos, amelyeket eddig teljesített is. A privatizáció óta a Dunaferr 142 milliárd forint adót fizetett be az állami költségvetésbe és az eltelt öt év alatt több mint 186 milliárd forint bért és járulékot fizetett ki. A cég a 2009 első félévi beruházási kötelezettségvállalását időarányosan 5 millió euróval túlteljesítette, és 1500 emberrel többet foglalkoztat a szerződésben előírt minimumnál.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.