Moszkvára cserélné az IMF-et Orbán?

Mindenki cáfolja az orosz kötvényvásárlást, pedig van benne logika.

Egy roppant jelentős megállapodás körvonalazódott Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök között a magyar államfő múlt heti moszkvai látogatásán – adta közzé a Hvg.hu szerdán egy rövid írásában, beharangozva az újság erről szóló mai cikkét.

Az internetes lap arról számolt be, hogy az elképzelések szerint az orosz fél 4,6 milliárd dollárnyi magyar állampapírt jegyezne le roppant kedvezőnek tűnő 2,25 százalékos kamat mellett. Ez egyébként annyira jó finanszírozási feltételt jelentene, hogy az bizonyosan konkurálna az IMF hitelfeltételeivel – noha, hivatalosan már bejelentették, hogy megszakadtak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és hazánk között.

Ezzel azonban a lap szerint nem fogyna el az orosz finanszírozási láz, mert további 5 milliárd euró értékű, de a későbbiekben rubelben „igénybe vett kötvényről is szó esett”.

Az írás hírére a Kreml a Reuters hírügynökségnek cáfolta a hírt. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette: „nem volt megállapodás magyar államkötvényekről” az orosz államfő és Orbán Viktor miniszterelnök között. (Ám a Hvg.hu sem így fogalmazott. Arról írt, hogy „körvonalazódott” egyezség, és „formálisan múlt csütörtökön tető alá hozott megállapodást” emlegetett.) Giró-Szász András kormányszóvivő délután egyébként ugyancsak hatalmas sajtópacának minősítette a HVG írását. (Utóbb az MTI kiadott egy helyesbítést, mely szerint a kormányszóvivő nem sajtópacának, hanem sajtókacsának minősítette az írást.) 

Lapunknak kormányközeli forrásai a Kreml nyilatkozatával egybecsengő állítást fogalmaztak meg. E szerint: „szinte biztos”, hogy Moszkvában semmit sem írtak alá. Egy ilyen lépést elő kellett volna készíteni, ám erről nem tudtak forrásaink. Azt azonban kifejtették, hogy a miniszterelnök van annyira önálló és önjáró, hogy ilyen dolgokról beszéljen.

Piaci szakértőink szerint azért teljes mértékben az orosz nyilatkozat ellenére sem lehet kizárni, hogy múlt héten szó volt ilyen kérdésekről a felek között.

Az Hvg cikkében megemlített 2,25 százalékos kamat minden esetre a szóba jöhető összes piaci lehetőséget bőven maga mögé utasítaná, sőt, gyanúsan jó feltétel, amelyért cserébe vélhetően látni is szeretne valamit az orosz vevő. Ráadásul nem is kis tételről van szó. A 4,6 milliárd dollárnyi állampapír – a jelenlegi árfolyam mellett – mintegy 3,4 milliárdnyi eurókötvényt jelentene. Emellett nem árt emlékezni a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) hatalmas sikerére.

A tervezett kibocsájtási szintet bőven túlszárnyalva az első sorozat értékesítését a közelmúltban zárták le, miután 1 milliárd eurónyit sikerült piacra dobni. Az új sorozat értékesítését pedig már el is kezdte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), vagyis egymilliárd eurónyi forrás csak ebből a kötvényfajtából rendelkezésre állna idén. A két tétel egyben azt jelentené, hogy az idei évre tervezett devizakötvény-kibocsájtási igényünket le is fedhetnénk, így további aukcióra akár nem is lenne szükség. Az idei évre szóló finanszírozási tervben 4,5 milliárd eurónyi kötvénykibocsátás szerepel, amelyet az ÁKK a piacról akar bevonni.

Persze ez nem ilyen egyszerű. A devizakötvény-értékesítésünk roadshow-ja éppen most zajlik. Elemzők szerint ráadásul a piaci hangulat nagyon kedvező, így a kötvényeket jó áron lehet eladni, vagyis az előző következtetésekkel szemben az állam éppen azon dolgozik, hogy a tavalyi évet teljesen kihagyva visszatérjen a devizakötvény-piacra. Elemzők ráadásul többször is úgy vélték, hogy az aukció akár már a héten megtörténhet, ez azonban kormányközeli forrásaink szerint aligha valószínű.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.