Orosz cégétől válik meg a Mol

A Mol eladja az orosz BaiTexben lévő 49 százalékos részesedését a török Turkish Petroleumnak – jelentette be a cég a BÉT honlapján. A BaiTex a Volga-Ural régióban található szénhidrogénmezők kutatási-termelési licenszeinek tulajdonosa.

Az ügylet végső zárása a következő hónapban várható. Az értékesítés összhangban van a Mol hosszú távú portfoliókezelési, valamit kockázat megosztási stratégiájával, ennek megfelelően kerestek megfelelő partnert a BaiTex vállalatra. (Az említettek nem azt jelentik, hogy a Mol kockázatosnak ítélné oroszországi befektetéseit – a szerk.)

Közleményében a Mol siet leszögezni, hogy az orosz kapcsolat ettől az ügylettől függetlenül is mennyire fontos marad a számára. A cég – közlésük szerint - továbbra is elkötelezett oroszországi működésének folytatása mellett, és megfelelő pénzügyi rugalmassággal rendelkezik, hogy újra befektessen olyan ígéretes upstream eszközökbe, melyekkel a jövőben további növekedést érhet el.

A kormány által kiemeltként kezelt török kapcsolat erősítése felé is újabb lépéseket tesz a Mol – tudhattuk meg. A Turkish Petroleummal aktív párbeszédet folytatnak annak érdekében, hogy további potenciális upstream együttműködési lehetőségeket találjanak és megalapozzák a jövőbeni stratégiai partnerséget, mely „kiaknázhatja a cégek közti jelentős nemzetközi olajipari pozícióikat”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.