Orosz tilalom magyar termékekre is

Oroszország az ellene foganatosított nemzetközi embargóra válaszul teljes behozatali tilalmat rendelt el a többek között Magyarországról származó élelmiszerekre. Akárhogy nézzük, ez nekünk rossz.

Oroszország mától teljes embargót vet ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából - jelentette be Dimitrij Medvegyev orosz kormányfő.

A lépés nyilvánvaló válasz az érintett államok Oroszország ellen bevezetett szankcióira.  Az orosz miniszterelnök szavai szerint "a korlátozások a mai naptól egy évig érvényesek, de ha partnereink konstruktív hozzáállást tanúsítanak együttműködésünkhöz, az Oroszországi Föderáció kormánya kész felülvizsgálni az intézkedések határidejét".

Az intézkedések nem vonatkoznak sem a gyermekélelmiszerekre, sem az orosz állampolgárok által személyesen vásárolt termékekre. A korlátozás minden uniós tagállamra, így Magyarországra is vonatkozik.

A hvg.hu ennek kapcsán arra figyelmeztet, hogy az Oroszországba irányuló hazai sertés- és baromfihús-kivitel jelenleg az afrikai sertéspestis miatt az év elején elrendelt importtilalom miatt éppenséggel nullához közelít. Igaz, mint arra az Agrárszektor.hu felhívja a figyelmet, épp mostanság volt várható ennek feloldása. 

Az is igaz viszont, hogy a legnagyobb magyar húsipari cégeknek per pillanat egyéb állat-egészségügyi okokból sincs exportengedélyük. A kétoldalú áruforgalomból az élelmiszerek csak 8-10 százalékot tesznek ki. A tiltással érintett körülbelül 70 milliárd forintos összeg a hazai össztermék (GDP) 0,2 százaléka, vagyis nem jelentős.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a mezőgazdaság igencsak élőmunka-igényes. Az orosz intézkedések mégiscsak sok termelő és család életét befolyásolhatják kedvezőtlenül. Ráadásul a kormány pont ettől a szektortól reméli az orosz kivitel fellendülését.

Az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők is úgy vélték, hogy nem lesz jelentős hatása a magyar gazdasági növekedésre az Oroszországba irányuló élelmiszerimportra kivetett tilalomnak.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője megismételte: mintegy 0,2 százalékponttal vetné vissza a GDP növekedést éves szinten, ha teljesen megszűnne a mezőgazdasági termékek kivitele Oroszországba. Az elemző szerint azonban a várható hatása ennél kisebb lesz, mivel a termékeket más piacokon vagy belföldön van esély még értékesíteni.

Elmondta: Oroszországba tavaly mintegy 70 milliárd forint értékben exportált Magyarország mezőgazdasági termékeket, ami a 24 200 milliárd forintos teljes magyar kivitel 0,3 százalékát teszi ki.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője rámutatott: az importtilalom nem jó hír, de nem valószínű, hogy önmagában a magyar növekedési kilátásokat jelentősen visszavetné. Elmondta: a magyar exportban a jármű- és feldolgozóipari termékek kivitele foglal el nagyobb súlyt, de az élelmiszerexport is viszonylag jelentős. Az embargó az exporttöbblet további bővülését visszavetheti, de a GDP növekedés számottevő lassulásával nem kell számolni - tette hozzá.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szintén mintegy 0,1-0,2 százalékpontos GDP-csökkenést jelez előre az évre, ha az Oroszországba irányuló teljes mezőgazdasági kivitel kiesik. Véleménye szerint fontos az orosz piacnak való kitettség, egyes szektoroknak fájni fog a kiesés, de nem veszélyezteti a magyar növekedési számokat.

Az EU is reagált

Az EU az orosz intézkedésre máris válaszlépéseket helyezett kilátásba. Egyszersmind közölték, az orosz szankciók miatt több uniós tagállam kártérítési igénnyel lép fel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.