Orosz-szlovák különalku a gázvitában?

Pozsonyi hírek szerint Robert Fico szlovák kormányfőnek valószínűleg sikerült különalkut kötnie az oroszokkal. A Gazprom vezérigazgatója azt mondta, hajlandóak naponta húszmillió köbméter gázt küldeni Ukrajnának, ha Kijev belemegy: tárolóiból ugyanennyit juttat az energiahordozóból Szolvákiának.

Robert Ficónak valószínűleg sikerül ideglenes különalkut kötni az oroszokkal – jelentették szerda délután a pozsonyi hírportálok. A szlovák kormányfő Moszkvában Vlagyimír Putyinnal tárgyalt, majd ezt követően Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója közölte, hogy a cég hajlandó naponta húszmillió köbméter gázt küldeni Ukrajnának, amely ezt – ameddig nem működteti a tranzit gázvezetéket – saját céljára használhatja fel, ha ugyanennyi energiát juttat Szlovákiának a nyugati országrészben levő tárolóiból. Ehhez azonban Kijev beleegyezése is szükséges.


A szlovák kormányfő szerda reggel Kijevben alkudozott ukrán partnerével, Julia Timosenkóval, aki a tranzitvezeték üzembehelyezését Oroszországot bűnbaknak nevezve elutasította, ám közölte, hogy erről a megoldásról hajlandó tárgyalni. Értesüléseink szerint még ma este ismét tárgyalóasztalhoz ül a két kormányfő vagy pedig a szlovák és az ukrán gazdasági, illetve energetikai miniszter.


Szlovákia hasonló módon kap az elmúlt hét végétől napi kilencmillió köbméter gázt Csehország felől. A Szlovákiai Gázművek (SPP) két társtulajdonosa – az E.O.N. Ruhrgas és a Gaze de France – ugyanis ennyit küld naponta a németországi gázvezetéken Csehországnak. Ennek fejében északi szomszédunk ugyanekkora mennyiséget használhat fel az RWE Transgas német érdekeltségű cseh gázszolgáltató Szlovákiában levő tárolójából.


Ha Ukrajna beleegyezésével létrejön az orosz-szlovák különalku, akkor Szlovákia gázellátása több hétre biztosított lenne – közölte az SPP szóvivője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.