Orosz helyett európai gáz: így spórol Kijev

A második negyedévtől sem vásárol földgázt a Gazpromtól Ukrajna, mivel az orosz gáz ára nem versenyképes az európai árral – tájékoztatta hétfőn közleményben a Naftohaz az MTI-t.
A Naftohaz megjegyzi, hogy továbbra is kész tárgyalásokat folytatni az orosz gáz piaci kondícióknak megfelelő árának kialakításáról.

Az orosz tranzitgáz szállítása az európai fogyasztóknak az érvényes szerződések és vonatkozó törvények értelmében zavartalanul folytatódik – szögezi le a közlemény.

A Naftohaz 2015. november 25-én állította le a földgáz vásárlását a Gazpromtól az európai gázárak csökkenése miatt. A Gazprom és a Naftohaz között a téli gázárról létrejött megállapodás érvénye 2016. március 31-én járt le, a Naftohaz azonban az első negyedévben egyáltalán nem vásárolt földgázt a Gazpromtól, mivel olcsóbban jutott hozzá az európai piacon.

Ukrajna március 31-ével már 125 napja nem vásárolt orosz gázt, azaz első alkalommal orosz gázszállítás nélkül vészelte át a három téli hónapot. Ezalatt az idő alatt az európai fogyasztók 27 milliárd köbméter orosz gázt kaptak Ukrajnán keresztül. A szállítások minden fennakadás nélkül, a Naftohaz szerződéses kötelezettségeivel teljes összhangban zajlottak – szögezi le a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.