Őrizetbe vették Veres Istvánt

A Népszabadság információi szerint őrizetbe vették a Zóna Taxi vezérigazgatójaként, korábbról a Citadellán épült illegális épület tulajdonosaként ismert Veres István vállalkozót. Információinkat több forrás is megerősítette.

A Népszabadság információi szerint őrizetbe vették a Zóna Taxi vezérigazgatójaként, korábbról a Citadellán épült illegális épület tulajdonosaként ismert Veres István vállalkozót. Lapunk úgy tudja, hogy a vállalkozó őrizetbe vételével szinte egy időben őrizetbe vették a Budapest Airport volt jogi igazgatóját és munkatársát, R. Krisztinát és Sz. Györgyöt, valamint még egy személyt is. 

Az ügy a Zóna Taxi 2006-tól élő szerződésével kapcsolatos, tudomásunk szerint a rendőrségi ügyszám 2009-es, tehát a hatóság abban az évben kezdte meg a nyomozást. Értesüléseink szerint ebben az ügyben egyébként már másfél éve is tartottak házkutatást Veresnél, vannak olyan forrásaink, akik ennek ismeretében meglepődtek azon, hogy az érintetteket most lefogták.

Különösen azért, mert Budapest Airport volt jogászai ellen gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelezettségszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt már vádat is emelt a Fővárosi Főügyészség februárban. Az ugyan egy másik ügy, de a két jogász több hónapot töltött előzetesben, most az ügy hamarosan kezdődő bírósági tárgyalására készülnek, hogy kiderüljön, milyen bizonyítékokat sikerült beszereznie a nyomozó hatóságnak.

 A Főügyészség korábbi közleménye szerint Sz. György és R. Krisztina 2008-ban és 2009-ben több olyan ügyvédi irodával kötött megbízási szerződést, amelynek tagjai hajlandóak voltak a megbízási díj egy részét visszajuttatni a vádlottaknak. Ebben és a többi kapcsolódó ügyben a Budapest Airport korábban több feljelentést is tett, mert feltételezésük szerint a Veres vezette Zóna Taxi nem a szerződésnek megfelelően járt el velük szemben.

Veressel kapcsolatban egyelőre meg nem erősített információnk, hogy külföldről tért haza és a repülőtéren vették őrizetbe, egyebekben pedig nemrég kezdett tárgyalásokba a magyar állam képviselőivel a citadellai ingatlanjának visszaadásáról. 

Az ügyhöz közel álló forrásokból úgy tudjuk: a hatóságok a feljelentések és más információk alapján arra gyanakodnak, hogy a vállalkozó és a jogászok összejátszhattak: egyfelől, a jogászok a Zóna Taxinak olyan körülményeket ismertek el, amelyek szerint az nem tudta érvényesíteni a tenderen nyert exkluzív jogait, így a taxis cégnek kevesebbet kellett fizetnie. Állítólag erős a gyanú arra, hogy nem ellenőrozték a Zóna forgalmi adatait - ez utóbbi azért fontos, mert egy időben ez alapján fizetett a Zóna a reptérnek. Egy másik időszakban viszont átalánydíjon volt. A gyanú szerint a jogászok mindezért ellenszolgáltatást fogadhattak el, vagyis vesztegetés történt. 

Iparági értesülések szerint a repülőtéren egyébként hosszú ideig nem is tudtak a Zóna nem szerződésszerű magatartásról, mert az információ korábban nem jutott el a menedzsmenthez. Ez irányú értesüléseinket, mint ahogy a fenti eseményeket is, Veres István még korábban tagadta lapunknak, amikor erről kérdeztük. Az is igaz azonban, hogy a Zóna - Főtaxi váltás idején a Budapest Airporttól elbocsátottak egy munkatársat, akinek pénzügyi felelőssége is volt, állítólag pont a menedzsment tájékoztatásának elmaradása miatt. 

Mint ismert, a Zóna Taxival 2010 tavaszán-nyarán bontotta fel a szerződést a Budapest Airport, arra hivatkozva, hogy a cég hosszú ideje szerződésszegést valósít meg, és jelentős összeggel tartozik is a Budapest Airportnak. A 2010-ben kiírt tendert a Főtaxi nyerte, ám a Zóna Taxi munkatársai esetenként még ma is feltűnnek a repülőtéren. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.