Őrizetbe vették Tátrai Miklóst, mert alkalmazta a törvényt

Ma őrizetbe vették Tátrai Miklóst és Cs. Zsolt, az MNV Zrt. volt értékesítési jogi igazgatóját a Sukorói ügy miatt. A gyanúsítás szerint visszaélésszerűen alkalmazták a vagyontörvény egyes rendelkezéseit.

A Központi Nyomozó Főügyészség csak délután erősítette meg a Magyar Nemzet Online reggeli, csaknem a nyomozati cselekményekkel egy időben publikált információját, miszerint őrizetbe vették Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját. A közlemény szerint hasonlóan cselekedtek Dr. Cs. Zsolttal, aki korábban az MNV Zrt. értékesítési jogi igazgatója volt, s e hivatalából adódóan részt vett a sukorói telekcsere előkészítésében. Mindkettőjüknél házkutatást is tartottak az őrizetbevételt megelőzően, s dokumentumokat, számítógépeket foglaltak le - ezek tartalmáról azonban nem adtak felvilágosítást.

Úgy tudjuk, az érintettek személyautóit is lefoglalták, mondván, a bűncselekmény vagyoni jellegű, s fennáll a vagyonelkobzás lehetősége is. A gyanúsítás szerint a csereügylet előkészítésében T. Miklós és Dr. Cs. Zsolt is részt vett, melynek során visszaélésszerűen alkalmazták az állami vagyonról szóló törvény és a Nemzeti Földalapról szóló törvény egyes rendelkezéseit, megszegték az MNV Zrt. több belső utasítását, valamint az ésszerű gazdálkodás követelményeit.

Hogy hogyan lehet a törvények rendelkezéseit visszaélésszerűen alkalmazni, azt kérdésünkre Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője nem részletezte, mondván, erre az eljárásban kell fényt deríteni.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009. áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008. júliusi cseréjével kapcsolatban.

E nyomozás azonban hivatalból indult, miután a Fejér Megyei Főügyészség korábban lefolytatott a csereügylettel kapcsolatban egy magánjogi vizsgálatot - ezt az ügyben eljáró Földhivatal jelzései alapján indították - s ennek kapcsán olyan megállapításokat tett, amelyekről a megyei ügyészek feltételezték, hogy bűncselekmény történt, s így továbbították az anyagokat a Központi Nyomozó Főügyészségre.

Az eljárás tehát nem Budai Gyula feljelentése kapcsán, s nem is a Magyar Nemzet cikke alapján indult, noha Budai feljelentését, valamint az Állami Számvevőszék vizsgálatát az MNV 2008-as tevékenységéről, csatolták az anyagba.

Az MNV és Joav Blum között létrejött szerződésben a felek az állami tulajdonú ingatlanok összértékét - az ügyészség álláspontja szerint valótlanul 1.084.010.100 forintban, a magánszemély tulajdonában lévő ingatlanok összértékét 787.400.000 forintban határozták meg. Az értékbecsléseket egy közbeszerzési eljárásban kiválasztott értékbecslő cég, a Perfekting Mérnöki Iroda készítette. Ezzel szemben az ügyészség több hónap alatt elkészült értékbecslése szerint a sukorói földek 1,8 milliárd forintot érnek, míg a pilisi és albertirsai ingatlanok 193 milliót, így az ügyészség szerint 1,3 milliárd forint kár érte a magyar államot.

Pontosabban, érte volna, ha a szerződésben szereplő tulajdonjog-változásokat bejegyzik, ám ez a mai napig nem történt meg. Sőt, miután az ügyészségi értékbecslések elkészültek, Oszkó Péter pénzügyminiszter a részvényesi jogok gyakorlójaként utasította az MNV Zrt.-t, hogy kérvényezzék a bíróságon a csereszerződés semmisségét, értékaránytalanságra hivatkozva. Ez az eljárás is folyik, ám ítélet még nem született.

A csereszerződést a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács 2008. július 30-i határozata alapján írta alá az MNV Zrt. képviseletében Tátrai Miklós vezérigazgató, ám az ügyészség hangsúlyozza: a Vagyontanácsi döntésben Tátrai a tanács tagjaként maga is részt vett a döntésben. Igaz, erről a Vagyontörvény rendelkezik. Dr. Cs. Zsolt értékesítési igazgató jogtanácsosként ellenjegyezte a szerződést. Mindezek alapján Tátrait különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják, míg a jogtanácsost bűnsegédlettel. Mindketten panaszt jelentettek be az őrizetbe vételi és a házkutatási határozatok, valamint a megalapozott gyanú közlése ellen, s tagadták a bűncselekmények elkövetését. Tátrai vallomást tett, míg Dr. Cs. Zsolt élt a hallgatás jogával.

 

Tátrai Miklós
Tátrai Miklós - Sokasodnak a gondjai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.