Őrizetbe vették az IMF vezérigazgatóját

Valószínűleg nem lesz ott az Angela Merkel német kancellárral tervezett mai találkozón Dominique Strauss-Kahn. Az IMF vezérigazgatóját a New York-ból Párizsba induló járaton vették őrizetbe az amerikai hatóságok, melyek szexuális zaklatással vádolják a Strauss-Kahnt.

Leszedték az Air France New York-ból Párizsba induló járatáról és őrizetbe vették szombaton a rendőrök Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját; a francia bankár-politikussal szemben szexuális zaklatás miatt tettek feljelentést.

Paul Browne, a New York-i rendőrség szóvivője azt közölte: egy a manhattani Times Square közelében lévő szálloda szobalánya tett panaszt, elmondva: Strauss-Kahn rávetette magát, és szexre akarta kényszeríteni. A 32 éves nő, elmondása szerint, el tudott menekülni.

Dominique Strauss-Kahn Washingtonban
Dominique Strauss-Kahn Washingtonban

Mire bejelentése nyomán a rendőrök kiérkeztek, Strauss-Kahn már elhagyta a szállodát, és a reptérre tartott mobiltelefonját és más személyes tárgyait hátrahagyva. - Úgy tűnik, sietve távozott - közölte Browne. A feljelentés valóságalapját jelenleg vizsgálják, a gyanúsítottat kihallgatják, de egyelőre legalábbis nem emeltek ellene vádat.

Az Egyesült Államokban vasárnap hajnalban közölt hírnek e sorok írásakor nemigen volt még visszhangja, noha az IMF kormányzótanácsának egy tagja azt mondta: ha az ügy folytatódik, össze kell hívni a testületet.

Strauss-Kahn vasárnap Angela Merkel német kancellárhoz volt hivatalos. Komoly nemzetközi érdeklődés övezte az utóbbi időben, hogy a francia politikában csak "DSK"-ként emlegetett 62 éves, szocialista Strauss-Kahn versenybe száll-e jövőre az Elysée-palotáért Nicolas Sarkozy elnök ellenében. Egyelőre beláthatatlan, hogyan érintik a szombaton állítólag történtek Strauss-Kahn további karrierjét.

Strauss-Kahn házas, felesége Anne Sinclair ismert amerikai-francia újságírónő. A politikus 2007 óta tölti be az IMF vezetői posztját, és a rákövetkező évben botrányt keltett a Valutaalap egy alkalmazottjával, történetesen egy magyar nővel folytatott viszonya. Ezért Strauss-Kahn akkor bocsánatot kért, és megúszta kisebb feddéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.