Óriásüzlet az optikai piacon

A kanadai Valeant Pharmaceuticals, Kanada legnagyobb gyógyszergyártója 4,5 milliárd dollárért felvásárolja az optikai-szemészeti eszközöket gyártó Bausch & Lombot annak tulajdonosától, a Warburg Pincus tőketársaságtól.

A készpénzzel fizető Valeant emellett átvállalta a Bausch & Lomb nem csekély, 4,2 milliárd dolláros adósságállományát is. A Bausch & Lombot 2007-ben vásárolta meg a Warburg, amely márciusban még a cég tőzsdei bevezetését tervezte azután, hogy kútba esett a szemápolási termékeket gyártó B & L eladása. Tízmilliárd dollárért nem találtak rá vevőt.

A mostani vevő, a Valeant igen aktív a cégfelvásárlási piacon, három év alatt ez a 15., egyben persze a legnagyobb szerzeménye. Az eddigi rekordot a bőrápolási cikkeket gyártó Medicis tartotta, amelyért 2,4 milliárd dollárt adtak ki a kanadaiak tavalyelőtt. A Medicist egyébként búfelejtőként vették meg, miután az 5,7 milliárd dolláros ajánlatukat akkor nem fogadta el az eredeti kiszemelt, a Cephalon gyógyszergyártó.

A Bloomberg adatbázisa szerint a Valeant a tavalyi évet 3,5 milliárd dolláros nyereséggel zárta, s készpénzállománya a március végi adatok szerint 413 millió dollárra rúg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.