Óriási létszámleépítések várhatók az osztrák állami cégeknél

Az állami tulajdonban lévő osztrák vállalatok listája az egyre jobban előrehaladó privatizáció közepette alaposan lerövidült, annál több azonban a panasz a rossz gazdálkodásuk miatt. A bírálatok a várható nagyarányú leépítések miatt most különösen felerősödtek. Csak az Osztrák Posta 8800 dolgozóját akarja elküldeni 2015-ig.

Az állami cégek gazdálkodási ügyei közül a legújabb vihart az 51 százalékos állami tulajdonban lévő Osztrák Posta most nyilvánosságra került létszámcsökkentési terve keltette. A takarékoskodás jegyében 2015-ig 8800 állás szűnik meg, ebből 2800 felmondás útján. 3000 postás eléri a nyugdíjkorhatárt, velük nincs gond, viszont további 3000 az „érinthetetlenek” kategóriájába tartozik, vagyis olyan közhivatalnok, akinek nem lehet felmondani. Őket egyfajta alapítványba csoportosítják át.

A leépítésekkel egyidejűleg a jelenleg országosan működő 1300 postahivatal számát is csökkentik – csak hírek vannak arról, hogy mennyivel. Egyes értesülések szerint mindössze 300 önállóan működő postahivatal marad – ezer pedig átalakul: a helyiségeket kereskedelmi egységeknek adják bérbe, amelyek szerződéses alapon foglalkoznak a postai feladatokkal. A tervekhez a szakszervezetnek is van hozzászólnivalója: tiltakozó megmozdulásokra, munkabeszüntetésre is lehet számítani.

Nincs jó helyzetben a Telekom Ag sem (itt 27,4 százalék az állami tulajdon). A vezetékes előfizetések drasztikus csökkenése miatt 2011-ig 2500 munkahely szűnik meg, 500 munkatárs elbocsátását még az idén tervezik. A cég vezetése már dolgozik az elbocsátottak helyzetét könnyítő szociális terven, nem téma azonban a teljes privatizáció, ahogyan ezt Werner Faymann, a kormányalakítással megbízott szociáldemokrata pártelnök, a távozó kormány infrastrukturális minisztere közölte.

A harmadik állami tulajdonrészű cég, amelyik súlyos deficittel küzd, a nemzeti légitársaság. Az AUA partnerkeresése kínkeserves, a határidőt év végéig meghosszabbították. A jelentkezők közül már csak a Lufthansa van versenyben – az Air France ajánlatát visszautasították. A cégen belül arra számítanak, hogy az ügylet a 8000 munkahelyből 2000 megszűnésével jár majd.

A tőzsdén jegyzett, szintén részben (31,5 százalékban) állami tulajdonú OMV nem tartozik a gondot okozó vállalatok közé, a többi részvényeinek árfolyama azonban jelentősen esett. A bírálatok szerint erről nem csak a válság, hanem az alkalmatlan menedzsment is tehet. Egyelőre nincs szó arról, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Vagyonügynökség (ÖIAG) a vállalatokat ugyanúgy kisegítené, mint ahogy mentőövet dobtak a bankoknak – pedig a gazdaság mértékadó körei szerint ez megoldás lehetne. Rebesgetnek egy másik lehetőséget is: az ÖIAG vezetőségének menesztését, s személycseréket az érintett vállalatok menedzsmentjében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.