Óriási gázvezetéket épít a Gazprom

Tíz év késéssel, ám annál nagyobb felhajtással vágott szerdán a Gazprom annak a gázvezetéknek az építésébe, amely a következő évtizedek legnagyobb orosz gázmezőjét köti össze a külföldi és belföldi fogyasztókkal.

Az észak-oroszországi Jamal-félszigeten fekvő, a tervek szerint 2011-ben beinduló Bovonyenkovo mező 2020-tól évi 220 milliárd köbméter földgázt biztosítana. Ez a Gazprom teljes jelenlegi földgázexportjával egyenlő. Az Uhta–Bovonyenkovo szakasz első összehegesztését ünnepélyesen levezénylő Alekszej Miller, a Gazprom elnöke és Viktor Zubkov első kormányfőhelyettes (a gázipari óriás igazgatótanácsának elnöke) szerint a „gigantikus megaprojekt” nem szenved halasztást az energiahordozók világpiaci árának csökkenése ellenére sem.

– Amíg ilyen fizetésünk lesz, nem panaszkodunk – vallotta meg az ünnepi csőszelet közelében álldogáló munkás. A hegesztő szerint a munkák alatt havi 40-70 ezer rubelt (1 rubel 7,5 forint) keresnek a dolgozók. – Jó helyet találtak az ünnepségre, távolabb már mocsaras a vidék, nem is lesz könnyű építeni, de fél kilométert már így is összeraktunk – mondja a férfi az 1100 kilométerre fekvő végcél felé nézve. A munkások nem tartanak elbocsátásoktól, a régióban a Gazprom a legnagyobb munkáltató – legfeljebb azt sajnálják, hogy a gázvezetékekre sok belföldi fogyasztó nem tud csatlakozni. – 50 ezer rubel lenne a bekötés, a többségnek ez megfizethetetlen. A cső csak elfut mellettünk – vonja meg a vállát az egyik munkás.

Eközben az uhtai sajtótájékoztatón Miller kijelentette, hogy a jövőben a belföldi piac egyre fontosabb lesz, párhuzamosan azzal, ahogy emelkedik a gáz belföldi ára. Hét éve 13, idén 64 dollárt ér 1000 köbméter földgáz, két év múlva pedig a dupláját. – A külföldi felhasználók legnagyobb konkurenciája a belföldi piac lesz – mondta a 445 ezer embert foglalkoztató gázipari óriás elnöke, aki szerint a vállalat önerőből esetleg állami költségvetési pénz bevonásával képes lesz megvalósítani a projektet. 2009 végéig a Gazprom nyolcmilliárd dollárt költ az épülő gázvezetékre és az ahhoz kötődő vasútra. Igaz, eközben a Gazprom adóssága ma már 60 milliárd dollár felett jár, elérve a cég éves forgalmának kétharmadát (2001ben 13 milliárd volt).

Bovonyenkovo az első és legnagyobb állomása a becslések szerint 50, bizonyítottan 38 trillió köbméter földgázt rejtő Jamal-félszigeten tervezett kitermelésnek. A csúcsot 25 év múlva érheti el, évi 360 milliárd köbméterrel, amire égető szüksége van az exportot növelni szándékozó és a saját gázfogyasztását egyre nagyobb arányban Közép-Ázsiából fedező Oroszországnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.