Óriási borbefektetés kezdődik Somlón

Várhatóan megötszörözi a termelését a somlói Kreinbacher-pincészet egy kétmilliárd forintos beruházás eredményeként. A többi között vadonatúj borpalackozó, pezsgőpincészet, borászati múzeum, vendégházak és hetven ember befogadására alkalmas konferenciaterem is épül.

Várhatóan megötszörözi a termelését a somlói Kreinbacher-pincészet annak a kétmilliárd forintos beruházásnak az eredményeként, amely hivatalosan pénteken az alapkőletétellel kezdődött meg. Az ország egyik legrégebbi, egyúttal legkisebb borvidékén megvalósuló megaprojekt részeként többek között vadonatúj borpalackozó, pezsgőpincészet, borászati múzeum, vendégházak, hetven ember befogadására alkalmas konferenciaterem épül meg. A beruházás költségeinek közel felét uniós támogatásból, 55 százalékát pedig saját forrásból fedezi a Kreinbacher-pincészet.

A grandiózus fejlesztés ellenére az ünnepségen résztvevő Gráf József agrárminiszter a projekt legfőbb céljaként nem a kapacitásbővítést, hanem a minőségi bortermelés további térhódítását nevezte meg. A tárcavezető kiemelte: mivel a magyarországi 82 ezer hektáros szőlőterület pont akkora, mint egy átlagos francia borvidék, így a hazai borágazatnak nem lehet más fejlődési útja, mint a minőségi borok arányának növelése. Gráf szerint jó úton járunk, hiszen a tavaly megtermelt 3,5 millió hektoliter borból már több mint kétmillió hektoliter a minőségi kategóriába tartozott.

A szakminiszter meghatározónak nevezte a somlói fejlesztés turisztikai elemét, azaz a szálláshelyek kialakítását, szerinte ugyanis a bor egy olyan bizalmi termék, amit először személyesen kell megismertetni a leendő fogyasztóval, akitől nem várható el, hogy ismeretlenül leemelje a somlói bort tartalmazó palackot az áruházak polcairól. Gráf kiemelte, hogy a most évi 60 ezer palackot termelő Kreinbacher-pincészet csak úgy lesz képes néhány éven belül a tervezett 300 ezer palack bor és pezsgő előállítására, ha bevonja a munkába a somlói borvidék kistermelő borosgazdáit.

Baráth Sándor, a Kreinbacher-birtok igazgatója szerint pontosan ez a cél: előreláthatólag 100-120 somlói gazdával kötnek majd szerződést, ami nem csupán az általuk termelt szőlő felvásárlására, hanem a szőlőművelés szakmai felügyeletére, ezáltal a megfelelő minőségű alapanyag biztosítására is kiterjed majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.