Óriáscsomag kínai módra

Három napos bessz után magukra találtak az ázsiai tőzsdék, az emelkedés mozgatórugója egyértelműen az az 586 milliárd dolláros segélycsomag volt, amelyet Peking a gazdaság élénkítésére állított össze.

A négyezer milliárd jüannak, azaz az éves kínai GDP csaknem egyötödének megfelelő összeget 2010-ig fogják felhasználni. A kínai vezetés infrastruktúra-fejlesztési programot hirdetett, s a beruházásokat támogatásokkal és adókedvezményekkel ösztönzi. A vidékfejlesztés és a szociális ellátórendszer megteremtése illetve korszerűsítése a kiemelten támogatandó célok között szerepel.

A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó elemzők speciális kínai „New Deal”-ként aposztrofálják a csomagot, amely kiegészülve a Barack Obama elnökké választása esetére beígért, várhatóan 200 milliárd dolláros gazdaságélénkítő programmal már globálisan is éreztetheti jótékony hatását. Szerintük a pekingi Állami Tanács által bejelentett gazdaságélénkítő csomag keresletet gerjeszt, s nem hagyja a recesszió irányába sodródni a világ negyedik legnagyobb gazdaságát.


Az már most látszik, hogy kik lehetnek a haszonélvezői a csomagnak. Az építőipari, a gépgyártó, a bányaipari és a nyersanyagszállító cégek részvényárfolyamai valósággal szárnyaltak a távol-keleti tőzsdéken. Tokióban a termékei egyhatodát Kínában értekesítő Hitachi nehézgép-gyártó árfolyama napi limittel, 19 százalékkal erősödött. A brit-ausztrál. BHP Billiton, a világ legnagyobb bányatársaságának a papírjai 7 százalékkal értékelődtek föl a rézkereslet várható növekedésének hatására. A viharos ütemű kínai motorizáció sem szenved csorbát, így az üzemanyagigény sem csökken, mint ahogy azt előrevetítették. Emiatt rögtön drágult is az olaj, méghozzá 60-ról 63 dollárra, ennyit kérnek hordójáért Londonban.

A legnagyobbat azonban az Anhui Conch Cement hasította, a piacvezető kínai építőanyag-gyártó részvényei 31 százalékkal lettek drágábbak a hongkongi börzén. S mivel az óriási összeget a bankrendszeren keresztül juttatják el a címzettekhez, a pénzügyi szektor cégei is profitáltak a hírből. A China Construction Bank, a beruházások finanszírozásában otthonosan mozgó pénzintézet részvényeinek árfolyama például 7,7 százalékkal erősödött Hongkongban.

Állásbörze Dél-Nyugat Kínában, Chongqing tartományban
Állásbörze Dél-Nyugat Kínában, Chongqing tartományban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.