Óriáscsomag az orosz bankoknak

Az orosz kormány azt tervezi, hogy 900 milliárd rubel (27,4 milliárd dollár) tőkeinjekcióban részesíti a kereskedelmi bankokat a gazdasági válság miatt. A támogatás döntő részét az államilag ellenőrzött hitelintézetek kapják

A legnagyobb orosz hitelnyújtó, a Sberbank várhatóan 500 milliárd rubel kormányzati kölcsönhöz jut - közölték kedden orosz kormányzati források -, és erről állítólag már döntött a kormány válságellenes bizottsága.

A Troika Dialog elemzője, Olga Veszelova azt mondta, hogy a Sberbanknak nincs szüksége azonnali új tőkére, de az enyhítheti a rossz hiteleknek való kitettségét. Az orosz kormány már elköltött több mint 200 milliárd dollárt abból a tartalékból, amit az elmúlt évtizedben halmozott fel olajbevételeiből, hogy elejét vegye a gazdaság lassulásának. Egyes vélemények szerint idén recesszióba jut a gazdaság.

Az egyik kormányzati forrás szerint a második legnagyobb orosz  bank, a VTB 200 milliárd rubelhez juthat a mentőcsomag révén. Azt egyelőre nem dogozták ki, hogy a bankok milyen feltételekkel kapják a pénzt. Oroszország arany- és devizatartaléka 396 milliárd dollár volt január közepén, a harmadik legnagyobb a világon, annak ellenére, hogy a tartalékok harmadával csökkentek tavaly augusztus óta. Az orosz központi bank becslése szerint az idei első negyedévben a rossz hitelek aránya a kereskedelmi bankok hitelportfoliójában 4,0-4,5 százalékra nő.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.