Orbánnál járt a Magosz

Közös nyilatkozatot írt alá Orbán Viktor miniszterelnök és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke pénteken Budapesten: megállapították, hogy "a szövetségi szerződés pontjai beépítésre kerültek a kormányprogramba, az Alaptörvénybe, és a javaslatok többsége megvalósult".

A közös nyilatkozatot azt követően hozták nyilvánosságra, hogy a miniszterelnök a hétfőn elindított szövetségesi konzultáció keretében találkozott az Országházban a Magosz vezetőségével. Az eszmecserén, amelyen részt vett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is, a mezőgazdaságot, illetve a vidékfejlesztést érintő kérdésekről tárgyaltak.

A közös nyilatkozat leszögezi: a Fidesz és a Magosz 2010. március 10-én megkötött együttműködési szerződésének legfontosabb pontja a hazai termőföld és az ivóvízkészletek védelme, a felettük való rendelkezési jog nemzeti kézben tartása.

Az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy az elmúlt két évben a Fidesz és a Magosz számos konkrét kérdésről egyeztetett, és talált ennek nyomán a vidéki életet könnyítő megoldásokat.

A közös nyilatkozat példaként hozza a mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzetét és azt, hogy sikerült 2014. április 30-ig meghosszabbítani a külföldiek magyar termőföldvásárlási moratóriumát.

A Magosz elnöke a találkozót követő sajtótájékoztatón szólt az új agrárkamarai törvény szerepéről.

Elmondta: a törvény célja, hogy olyan egységes agrárkamarai szervezet jöjjön létre, amelyben kötelező módon tagok a mezőgazdasági termelők, a feldolgozók és a kereskedők is. Aláhúzta: a most létrejövő köztestület alulról szerveződő és egységes gazdasági szerveződés lesz. Hozzátette: az agrárkamarának nagy szerepe lesz a vidéki életminőség javításában is.

Az agárkamarának - a szakmai háttér biztosításával - fontos szerepe lesz az ágazat szereplői versenyképességének növelésében is - húzta alá.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az új földtörvénnyel kapcsolatban elmondta: a földkérdés szabályozása a magyar jövő sarkalatos ügye, alapvető, hogy ezen a területen átláthatóság és rend legyen. Magyarországon - az Országgyűlés előtt lévő törvénytervezet szerint - a későbbiekben csak helyben lakó, földműveléssel foglakozó természetes személy vehet földet. Az új földtörvény valamennyi, a földforgalomra vonatkozó kérdést szabályozza, így a haszonbérlet szabályait is.

A miniszter szólt arról, hogy az agrárkormányzat igyekszik mindent megtenni a szárazság által okozott károk enyhítésére. Így például a közvetlen kifizetések és a különleges tejtámogatás címén még ez év őszén előleget folyósít a gazdálkodóknak, mintegy 157 milliárd forintot. Az állam a vízgazdálkodásban is nagyobb szerepet vállal annak érdekében, hogy ezt a természeti kincset az eddigieknél jobban hasznosíthassák a gazdák - tette hozzá.

A kormányfő és a Magosz közötti konzultáció része volt annak a hét elején kezdett sorozatnak, amelynek keretében Orbán Viktor a Fidesz választási szövetségeseivel és együttműködő partnereivel folytat megbeszéléseket.

A konzultációsorozat első állomásaként hétfőn a Kereszténydemokrata Néppárt vezetőivel találkozott a kormányfő.

Orbán Viktor kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével tárgyalt. A miniszterelnök egyebek mellett arról beszélt, hogy kormánya egy új gazdasági rendszert épít fel, és ezt most már a gazdasági élet szereplői is érzékelik. Közölte, óriási nyomásra számít a munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatban, de végig fogja vinni, továbbá javasolta, hogy a bankrendszer fele legyen magyar kézben.

Csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek az Új Széchenyi Terv eredményeit összegző tanácskozásán vett részt a miniszterelnök. Orbán Viktor itt egyebek mellett azt közölte: az EU-s forrásoknak az utolsó fillérig célba kell érkezniük. A kormányfő szerint nincs magyar fejlesztéspolitika, ha nem működik megfelelően az európai uniós pénzek lehívásának rendszere. A miniszterelnök megfogalmazása szerint ma kötélidegzet kell az EU-s pénzekre jelentkezéshez, a megörökölt rendszer ugyanis nagyon bonyolult, de ez nem adhat felmentést a kabinetnek. Hangsúlyozta azonban, hogy 2013-14-től a kormány létrehoz egy "az emberi elme számára felfogható módon működő új rendszert".

Orbán Viktor csütörtökön konzultált a Nemzeti Fórum vezetőivel is, valamint szakmai megbeszélést folytatott  volt jegybankelnökökkel, Járai Zsigmonddal, Surányi Györggyel és Bod Péter Ákossal, valamint Csaba László közgazdásszal és Szász Károllyal, a PSZÁF elnökével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.