Orbánék privatizálják a Takarékbankot

Március 30-ig eladják a Takarékbank állami tulajdonban lévő 51 százalékát. Az erről szóló friss kormányhatározat szerint a vevőjelöltek között előnyben kell részesíteni a bank többi részvényét birtokló takarékszövetkezeti szektort.

A nemzeti fejlesztési miniszternek január 15-ig nemzetközi pályázatot kell kiírnia a Magyar Takarékszövetkezeti Bank (Takarékbank) Zrt.-nek az állami Magyar Posta illetve a szintén állami MFB kezében lévő, összesen 51 százaléknyi tulajdonrészére - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

A részvényeseknek az értékesítésre december 20-ig közös bizottságot kell létrehozniuk. A pályázat kiértékelési és döntési határideje 2014. március 15. Szerződést március 30-ig kell kötni.

A kormányhatározat megfogalmazása szerint a pályázaton a legmagasabb vételárat ajánló befektető nyer. Emellett viszont a jelenlegi tulajdonosoknak az értékesítési feltételek kialakításánál tekintettel kell lenniük a banki verseny élénkítésének szempontjaira, az európai uniós és a magyar jog követelményeire, a bank belső szabályzataira, valamint a pályázók által ajánlott üzleti tervre is. És ha ennyi szubjektív szempont nem lenne elég, a végén még inkább szuggesztív javaslatot tesznek a leendő nyertesek körére, amennyiben megszabják: a kiírás "lehetőség szerint részesítse előnyben a takarékszövetkezeti szektor szereplőit".

A Takarékbank 49 százalékos tulajdonosai egyébként a takarékszövetkezeti szektor szereplői.

Hozzáteszik, hogy az MFB-nek a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetében fennálló tulajdoni részesedését nem kell eladnia.

A határozat indoklása szerint a kormány áttekintette a szövetkezeti hitelintézeti szektor átalakításának helyzetét. Elégedetten megállapítják, hogy a folyamat az általuk meghatározottak szerint halad és ennek nyomán a pozitív változások visszafordíthatatlanok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.