Orbán Viktor sokat tanul

Megfeszítetten figyelnek a piacok: Orbán Viktor ma fél tizenegykor új üzemcsarnokot avat Kőszárhegyen. Tegnap Nyírlugoson adott át szárnyashús-feldolgozót. Élő közvetítés.

Nem nyafogunk – ezt a mondatot tanulta vasárnap a Tranzit Food új nyírgelsei üzemének avatóján Orbán Viktor, és ezt fogja megmondani a következő kormánynak is. A kormányfő szavai szerint nem csak azért vett részt a – 600 milliós beruházással, a korábbi információk szerint jelentős állami támogatással létrejött, és mintegy 70 új munkahelyet jelentő – üzem avatásán, mert választásai kampány van.

A vasárnapi gyáravatót a kormany.hu élőben közvetítette (itt lehet megnézni). A miniszterelnök tizenöt perces beszédében szólt a kis- és középvállalkozások fejlesztéséről – ígérete szerint kétezerről 12 ezerre növelik az exportképes kkv-k számát. Helyesnek tartotta, hogy a magyar gazdaság gerincét magyar tulajdonú cégek adják, ahogyan kiemelte azt is, egyáltalán nem mindegy, milyen lelkületű, összetételű, gondolkodásmódú emberekből áll a kormányzat, azaz "tudja-e, mi a dolga, tudja-e, mit kell tennie a nagy európai uniós csatákban". Ezenkívül kiemelte, hogy áprilisban a jövőnkről döntünk majd – az ünnepséget azonban vélhetően nem tartotta megfelelő alkalomnak arra, hogy az ukrán válságról szóljon. 

Ma Orbán Viktor Kőszárhegyen, a Simon Műanyagfeldolgozó és Fémtömegcikk-gyártó cég új csarnokának átadásán mond beszédet, az előrejelzések szerint tíz óra után harminc perccel.

10.30: Az ünnepséget a kormany.hu élőben közvetíti, bár most sok érdekes nem történik. Zenélnek épp.

A Simon Szilikon Kft. 2003-ban alakult, Simon István egyéni vállalkozó és családja tulajdona. A vállalkozást Simon a cégadatok szerint egyéni vállalkozóként indította, honlapján is ez szerepel. Az évről évre gyarapodó cég az Opten-ben található 2012-es mérleg szerint 132 millió forintos árbevételt ért el, foglalkoztatottainak száma 152 volt. A társaság honlapján az alapító-ügyvezető arról beszél az új ötezer négyzetméteres csarnok kapcsán, hogy 370 főt foglalkoztatnak.

10.50: Megjött Orbán Viktor. Mindenkivel kezet fog.

11.00: Félórás csúszással indul a program. Az alapító beszél: harmincéves lesz a cég, örül, hogy a kormányfő is eljött. Megköszöni Orbán Viktornak, hogy pályázatokkal segítik a beruházásokat, mert nem tudnának versenyezni a tőkeerős multikkal. Az önrész 20-30 százalék, van még OTP-hitel és állami támogatás is. A cégcsoport már 450 főt foglalkoztat – nehéz egy családi kisvállalatból szigorú nagyvállalattá válni, mondja az ügyvezető, akinek a gyermekei is részt vesznek a cégvezetésben. A mostani beruházásban 51 fős növekményt vállaltak, de további 50-80 foglalkoztatott felvételével is számolnak, ha pedig az új csarnok is meglesz (ez még a jövő zenéje) akkor további 120 főt vehetnek fel. A cég Vajdaságban tervez új üzemet építeni – árulja el Simon István.

11.10: Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő dicséri a céget, amely szerinte – meg fognak lepődni – "egyre jobban teljesít". A tulajdonosok lokálpatrióták is, részt vesz az üzem a helyi közösség életében.

11.15: Ünnepi pillanat – olyan embert jelentenek be, akinek a naptára évekre előre van tele, mégis elfogadta a cég meghívását. Még nem Orbán jön. Miklósa Erika énekel. A műsor: Ave Maria, kobozra és énekhangra.

11.20: A forint euróárfolyama 313,4-es szinten, zuhan az OTP árfolyama az ukrán események miatt. Ötezer ukrán katona állt át a Krímben. Orbán Viktor következik.

Van néhány dolog, amiről beszélni kell – mondja a miniszterelnök, és azt hangsúlyozza: mennyire jó, hogy családi vállalkozás a cég. Szeretné, ha egyre több magyar településen látnánk hasonló vállalkozásokat, olyanokat, amelyek egy kis garázscégből válnak világszínvonalú üzemmé. Azért is jött el, mert a cég a határon túli területen kíván terjeszkedni, és ezt kívánja támogatni. Orbán ezenkívül – szavai szerint – "erősen megígérte", hogy továbbra is támogatják majd a céget fejlesztésekkel, pályázatokkal. Ahogy eddig – mutatott rá a mögötte lévő táblára, amely egyébként uniós fejlesztésről szól. A miniszterelnök megígéri, hogy együttműködnek majd a szakmunkásképzésben is – hiszen a cég tanműhelyt is tervez.

11.30: Tényekről is beszélni kell – mondja a miniszterelnök, majd szóba kerül a magyar és a külföldi tőke közötti különbségtétel és a foci is, hiszen az a legszebb, ha a magyarok érnek el szép eredményeket. Ez után el is mondja, hogy az 550 milliós beruházásból százmillió volt az uniós támogatás, 230 millió az önerő, a többi meg bankhitel. Neki azt mondták: 110 fővel nőtt a létszám (néhány perce az ügyvezető ennek a felét mondta), és a papírján 436 fős létszám szerepel. 

A számok persze nem érdekesek, Orbán ugyanis fontos aktuálpolitikai kijelentést is tett. "Látjuk, hogy a világgazdaság változásokon megy keresztül" – mondta, és azt közölte, hogy új piaci lehetőségeket kell keresni a keleti országokban. 

11.35: A kormányfő a választásokról beszél, arról, hogy megújítanák a vállalkozókkal kötött szerződést. Szerinte áprilisban a jövőre kell szavazni, Magyarországnak ismét van jövője, jobban teljesít – hangzik el egymás után. Sikeres munkát, szép nagy egészséget, kövér profitot kíván a vállalkozónak, aki a nyereséget nemcsak saját családja megélhetésére fordította, hanem a közösség támogatására és új munkahelyek létrehozására, beruházásokra is. 

Elkezdődik a fogadás – a sajtónak a földszinten, a vendégeknek az emeleten. A közvetítés véget ér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.