Orbán szerint sorsfordító a Gyermelyi malomterve

Sorsfordítóak lehetnek azok az élelmiszeripari beruházások, melyek révén "a magyarokat egyre inkább magyarok látják el" - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Gyermelyi Zrt. által tervezett malom alapkőletételén.

Orbán Viktor miniszterelnök a Gyermelyi Zrt. igazgatóival közösen tette le a vállalat új malmának alapkövét csütörtökön.

Orbán Viktor miniszterelnök és Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. elnöke a cég új malmának alapkőletételén
Gyermely, 2012. április 12. Orbán Viktor miniszterelnök (b) Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. igazgatóságának elnöke (b2) társaságában dokumentumokat helyez kapszulába a cég új malmának alapkőletételén, Gyermelyen. A közel két milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a társaság a tésztagyártáshoz szükséges összes alapanyagot magyar forrásból szerezheti be. MTI Fotó: Kovács Attila

A közel kétmilliárd forintos beruházásnak köszönhetően a társaság a tésztagyártáshoz szükséges összes alapanyagot magyar, vállalaton belül forrásból szerezheti be.

Az ünnepélyes alapkőletétel előtti beszédében Orbán Viktor kijelentette: a Gyermelyi Zrt. malomberuházása és a hozzá hasonló fejlesztések megfordíthatják a magyar élelmiszeripar sorsát. "Ha a magyarokat egyre inkább magyarok látják el jó minőségű ennivalóval, akkor jobb lesz az életünk is" - fogalmazott.

Az üzemben 24 óra alatt 200 tonna lágybúza, vagy 150 tonna durumbúza őrölhető majd. Az új malom megépítésével a cég durumlisztből is önellátó lesz. Ezt eddig külföldről szerezték be.

A tojáshoz és a lágybúzához hasonlóan a durumbúza-vertikum is teljessé válik. Így a Gyermelyi Zrt. termékei teljes egészében magyar alapanyagokból készülhetnek - ismertette Tóth Béla, az igazgatóság elnöke az alapkőletétel előtt.

Gyermelyen 1989-ben indult el az első malom, amely teljes egészében ellátja a tésztagyárat. Az utolsó bővítés 2001-ben történt. A malom a tésztagyártás mellett sütőipari partnereket is kiszolgál. Termelése a tavalyi évben elérte a 100 ezer tonnát, kapacitása tovább nem növelhető - indokolta a bővítést az igazgatóság elnöke.

Tóth Béla elmondta, az új malom építészeti és statikai terveit ugyanazok a szakemberek készítették, akik 25 évvel ezelőtt az elsőét. Az alkalmazott technológia üzembiztos, higiénikus, az őrlést számítógép felügyeli. A hatékony légtisztító berendezéseknek köszönhetően a malom környezetterhelése minimálás.

A társaság az idén az új malom építése mellett még közel 1,5 milliárd forintot fordít beruházásokra. Pályázati forrást is felhasználva, az uniós állatvédelmi előírásoknak is megfelelő 120 ezer tyúkférőhelyes tojófarmot hoznak létre. Megépül egy új csomagolóanyagraktár, valamint egy tojásválogató is - tette hozzá az igazgatóság elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.