Orbán olcsó fogása a képviselőkön

A miniszterelnököt annyira felháborította, hogy a képviselőknek nem kell pótjegyet váltaniuk a gyorsvonatokra, hogy a csorbát kiköszörülni igyekvő fejlesztési tárca a honatyáknak járó kedvezményes bérletet is megszüntette a MÁV-val.

Kerülhetik a hétköznapi utazók által használt vasutat a magyar Országgyűlés és az Európai Parlament képviselői. Erre utal, hogy a szakminisztérium közlése szerint a honatyák kedvezményes vonatozásra jogosító éves bérletéből tavaly csupán hat talált gazdára. De mindenki megnyugodhat, a jövőben ennyi sem fog.

Erről személyesen Orbán Viktor gondoskodott, amikor a trafikbotrányt követően szükségét érezte, hogy rövid pórázra fogja a köz pénzén élő, utazgató képviselőket. A Kossuth Rádiónak nyilatkozó miniszterelnök szerint helytelen és igazságtalan, hogy a képviselőknek nem kell a MÁV egyes gyors- és sebesvonataira pótjegyet váltaniuk. A Kormányzati Információs Központ csütörtöki közleménye szerint a kormányfő utasította a MÁV-ot felügyelő Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert, tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a pótjegyekre vonatkozó kedvezményt haladéktalanul megszüntessék.

Szavát annyira komolyan veszik, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) lapunkhoz eljuttatott kommünikéje szerint a miniszterelnöki utasításnak megfelelően az országgyűlési és európai parlamenti képviselők nem mentesülnek a vasúti felár megfizetése alól. Ami drasztikus váltóállításnak tűnhet azt követően, hogy egy napja még úgy volt: a nép választott képviselői a május 15-től esedékes burkolt vasúti áremelést, azaz a gyorsvonati pótjegy megvásárlását is megúszhatják.

Valójában azonban az utazók tömegeinek megsarcolása mellett olcsó fogás, hogy a jövőben a vasút nem kivételezhet a képviselőkkel. Még akkor is, ha jól hangzik az NFM bejelentése, mely szerint az országgyűlési és európai parlamenti képviselőknek meg kell váltaniuk a gyorsvonati pótjegyet. Feltéve, hogy vonatra szállnak. És az igazságosságba vetett hitre utal az is, hogy a szaktárca május 3-án kezdeményezte MÁV-Start honatyáknak járó üzletpolitikai kedvezményének azonnali hatályú megszüntetését is.

A kormányzat propagandistái mondhatják: mindez nem kis dolog, hiszen a nemzet vasútja saját üzletszabályzata alapján, azaz saját kontójára, üzletpolitikai kedvezményként biztosította az éves bérlet megvásárlásának lehetőségét a képviselők számára. A névre szóló, fényképes bérlet ára bruttó 190 ezer forint, azzal csak jogos tulajdonosa utazhat a képviselői igazolvány felmutatásával, kizárólag a lakhelye és Budapest között. A képviselőket ez az éves bérlet jogosította volna fel a gyorsvonati pótjegy nélküli utazásra egy adott viszonylaton.

A miniszterelnöki rendelkezés azonban mindent megváltoztatott. A MÁV-Start a továbbiakban nem ad ki kedvezményes éves bérletet az országgyűlési és európai parlamenti képviselők számára. Amivel a vasút, bérlete népszerűségéből kiindulva, sokat nem spórol. De a lépés nyomán nagyobb csapás sem ér senkit.

Sajnálkozhat az a szám szerint hat országgyűlési, netán európai parlamenti képviselő, aki tavaly ilyen bérletet váltott. De közben örülhet is, hiszen bérletük érvényességi idejének lejártáig még kedvezménnyel vonatozhatnak. Így marad idejük megszokni a gondolatot, hogy a jövőben esetleg autóval kell közlekedniük. És elgondolkodhatnak a MÁV-Start pénztárosai is, hogy nekik vajon mekkora munkakiesést okoz a képviselői bérletek megszűnése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.