Orbán bebörtönözné a tolvajokat

Börtönbe kell kerülniük azoknak, akik ellopták a pénzt a Malév-tól - jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke a költségvetést elutasító közgazdászokkal szervezett találkozón beszélt. Szerinte a büdzsé fiktív és fenyegetést jelent.

Lényegesen magasabb lehet a 2010-es hiány az előre jelzett 7 százaléknál. A kormány -0,6 százalékos GDP-várakozása helyett 2-4 százalékos lehet a visszaesés - mondta Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter a találkozón. Szerinte a költségvetés szinte minden kiadási tétele alultervezett, és tele van trükközéssel. Orbán Viktor szerint az elfogadott büdzsé fiktív, és fenyegetést jelent.

Orbán Viktor: felelősségre kell vonni azokat, akik a büdzsét elfogadtatták
Orbán, Reviczky Zsolt felvétele, 2009-12-04,

Járai kifejtette: az infláció alultervezett, de ez is kevés lesz a jövő évi büdzsé bevételeinek teljesítéséhez, amit például az APEH és a VPOP szervezeti gyengeségei is valószínűvé tesznek. A pénzügyi tárca korábbi vezetője a trükkök sorában említette, hogy előre hoztak a jövedéki zárjegyek kinyomtatását, és az állami cégeknél az osztalékot már idén kifizették, így ez kiesik, és nem terheli a jövő évi költségvetést.

Orbán Viktor arról beszélt: felelősségre kell vonni azokat, akik ezt a büdzsét elfogadtatták. Ennek módján sokat gondolkodik. Utalt arra, hogy a jelenlegi helyzet kialakulásában az IMF-nek is felelőssége van.

A pártelnök gyanús ügyeket lát a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt.-nél és az Emfesznél. Elmondta: kiadványba gyűjtik össze a tényeket a jövő évi büdzséről, arról, hogy mi a valós helyzet. A Malévról, és az állami szerepvállalásról szólva pedig közölte: börtönbe kell kerülniük azoknak, akik ellopták a pénzt!

Hozzátette: több évre, kiszámítható gazdaságpolitikai és költségvetési tervezést szeretne. Ez azonban nem azt jelentené, hogy a képviselők nem szavazhatnának évente a költségvetési számokról.

GYSEV: osztrák tartozások

Peres úton is kikényszerítheti a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. osztrák kormány által vállalt tőkeemelését Magyarország. A vasúttársaság határon túli tulajdonosa mintegy félmilliárd forint befizetését halogatja. A kormány megbízottai pénteken is egyeztettek osztrák partnereikkel.

Júniusban emelte a GYSEV tőkéjét a kormány: a Sopron-Szombathely, valamint a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalak menti ingatlanok és ingóságok apportálásával magyar tulajdonrész 951 millió forinttal emelkedett. A teljes jegyzett tőke így jelenleg 6,76 milliárd forint - a magyar tulajdoni hányad 66,5 százalék, az osztrák állam a részvények 28,6 százalékával, a Strabag SE 4,9 százalékával rendelkezik.

A társaság tulajdonosai közti vitát az robbantotta ki, hogy az osztrák állam a magyar tőkeemelés után nem fizette be a szindikátusi szerződés szerint őt terhelő mintegy félmilliárd forintot. A nyár óta folyamatban lévő tárgyalásokon pedig egyelőre nem sikerült megállapodniuk a feleknek.

A tárgyalásokat nehezíti, hogy Ausztria nem fizette ki a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal Európai Uniós támogatással megvalósuló fejlesztésének tulajdonosi önrészét. Ennek összege három évre - 2009-től 2011-ig - 14,5 millió euró, azaz hozzávetőleg négymilliárd forint.

A szakértők szerint az osztrák állam nem a pénzhiány, hanem üzleti megfontolások alapján próbál kihátrálni vállalt kötelezettségei teljesítése elől. Konkrétan azért, mert azzal, hogy a GYSEV brüsszeli kérésre kilépett a MÁV Cargo Zrt. megvásárlására alakult konzorciumból, a magyar vasúti árufuvarozó céget privatizáló Rail Vargo Austria piaci ellenfele lett. Márpedig az osztrák állam nem szívesen pénzelné saját nemzeti vasútvállalata konkurensét - még akkor sem, ha a versenytárs részvényeinek kisebbségi részvénycsomagját birtokolja.

Egyelőre csak találgatni lehet, hogyan zárul majd a hazánk és Ausztria vitája a GYSEV-ről. Mindenesetre annyit lehet tudni, hogy a tulajdonosok egy új szindikátusi szerződés kidolgozása mellett döntöttek. Magyar oldalon ennek aláírásától azt várják, hogy az osztrák partner végül teljesíti kötelezettségeit. Ausztria viszont egyelőre inkább alkudozik és néhány számára előnyös ponttal szeretné kiegészíteni a dokumentumot. Ezeket azonban a magyar tárgyalók rendre elutasítanak. Úgy tartják: egyeztetnek, amíg lehet, de ha kell, készek pereskedni is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.