Orbán önigazolásra lelt az EU-csúcson

Válságmegelőző konzultációként írta le Orbán Viktor magyar kormányfő az unós állam- és kormányfők szerda este kezdődő és éjszakáig tartó tanácskozását. A csütörtök reggel magyar újságíróknak nyilatkozó miniszterelnök szerint „ténynek tekinthető politikai fejlemény” nem történt a találkozón.

A kormányfő szerint az informális tanácskozást nem Francois Hollande szocialista francia elnök megválasztása hívta életre, hanem a görög választások keltette riadalom. A kormányfő szerint a görög választás eredménye azt mutatja, hogy a gazdasági válság megrengette az európai demokratikus intézményrendszert. Mint mondta, a görög választások eredménye a Rubicon átlépésének veszélyét hozta magával, és a vezetők azért gyűltek össze, hogy segítséget nyújtsanak Görögországnak.

Orbán Viktor elmondta: mindenki baráti és segítőkész hangon beszélt Görögországról, és azon tanácskoztak, hogyan tudják hitelesen elmondani a görög választóknak, hogy a döntés az ő kezükben van, de csak akkor tud Európa segíteni rajtuk, ha „nem forgatják fel fenekestül” a segítséget nyújtó szervezetekkel kötött megállapodást.

Lapunk kérdésére a kormányfő elárulta, meglepődött azon, hogy csak olyan hozzászólás hangzott el, amely szerint Görögországnak az euróövezetben kell maradnia, de ehhez a görög népre is szükség van. Ennél nagyobb véleménykülönbségekre számított. Kérdésünkre azt is kifejtette, „a magyar kormánynak van B-terve” arra az esetre, ha Görögország kilépne az eurózónából, bár politikusként nem szívesen beszél negatívumokról, készenléti tervekről, amikor konjunktúra van, és úgy tűnik, hogy a magyar gazdaságnak mégis csak van jövője.

Elmondta: tudják, milyen intézkedéseket kell meghozni, hogy az ország talpon maradjon, hogyan oldanák meg az állam finanszírozását, hol és hogyan kellene a költségvetéshez hozzányúlni, és milyen „növekedésgerjesztő motorokat” kellene mozgásba hozni.

Orbán Viktor tájékoztatóján elmondta: a találkozón nem volt cél döntéseket hozni. A hangulatot inkább az dominálta, hogy „semmit ne rontsunk el” a június végi csúcsig, ezért a véleménykülönbségek megvitatása helyett, inkább azok ismertetése zajlott. Úgy tudjuk, kulturális, habitusbeli különbségek is színezték a szerdai csúcsot: míg Francois Hollande vagy Angela Merkel német kancellár 5-5 percig szólaltak fel, addig a portugál kormányfő 24 percen át ismertette álláspontját.

A kormányfő jelezte: a kelet-európai gazdasági növekedés elősegítésére Magyarország több előterjesztéssel készül
Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrives at an informal EU leaders summit in Brussels May 23, 2012. European leaders will try to breathe life into their stricken economies at a summit over dinner on Wednesday, but disagreement over the issue of mutual euro-zone bonds and whether they can alleviate two years of debt turmoil will dominate the gathering. REUTERS/Ezequiel Scagnetti (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)

A magyar kormányfő azt is megerősítette: Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke felhatalmazást kapott arra, hogy akciótervet készítsen arról, mit kell kibeszélni, elfogadni júniusban. Orbán Viktor szerint legalább 15 téma merült fel, köztük az eurókötvények, a projektkötvények kérdése, illetve a növekedésserkentő intézkedéscsomag részletei.

A kormányfő jelezte: a kelet-európai gazdasági növekedés elősegítésére Magyarország több előterjesztéssel készül, amelyeket remélhetőleg a visegrádi partnerek is támogatni fognak. Ilyen többek között a nyugati bankok közép-európai intézményeiből történő tőkekivonás megállítása, az Európai Központi Bank úgynevezett swap line-hoz (devizacsere-lehetőséghez) való hozzáférés lehetősége, a fordított ÁFA beszedési rendszerének rugalmasabbá tétele, és hogy a kohéziós alap – amely az egyetlen sikeres európai növekedési program – ne változzon meg a nagy átalakítások során.

Mint mondta, Magyarország olyan új intézkedésekben érdekelt, amelyek nem növelik az adósságot. Emellett a kormányfő szerint hazánk és pár másik tagállam lesz csak képes egyszerre növelni a versenyképességet és csökkenteni az adósságot. A kormányfő azt is kifejtette,  „a Magyarországgal kapcsolatos összes vitakérdés európai összehasonlító keretbe kerül” és „kiderül, hogy Magyarországon nincsen semmilyen olyan jogi megoldás a gazdaságban és az alkotmányos rendszerben, amely ne lenne ismert valamelyik másik tagállamban”. Elmondta: sokan érdeklődtek a pénzügyi tranzakciós illetékre vonatkozó magyar szabályozás iránt.

Úgy tudjuk, az Európai Bizottság frissített értékelésében már 2,7 százalékos költségvetési hiánnyal számolnak 2013-ra. Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a szerdai találkozón ismertette a testület elemzését az egyes tagállamok stabilitási és konvergenciaprogramjairól, melyben a nemrég bemutatott tavaszi gazdasági előrejelzésben jelzett 2,9 százalékhoz képest a bizottság lefelé módosította a jövőre várt magyar hiányt. Ez várható volt, hiszen a tavaszi előrejelzés ismertetése során Olli Rehn pénzügyi biztos is jelezte, hogy nem tudták teljes mértékben figyelembe venni a frissített konvergenciaprogram összes elemét.

Ez mostanra úgy tűnik, megtörtént. A tagállamokra vonatkozó konkrét gazdasági ajánlásait a bizottság május 30-án hozza nyilvánosságra. Orbán Viktor egyébként bizakodóan nyilatkozott arról, hogy júniusban sikerül a kohéziós támogatások kifizetésének részleges felfüggesztéséről született döntést visszafordítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.