Orbán: jóval a maximum vételár alatt vettük meg az E.ON gázüzletágát

Jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Azt mondta, minden megállapodás létrejött, csak technikai részletkérdések maradtak hátra. A kormányfő tájékoztatása szerint összesen négy földgáztározóról van szó és arról a szerződésről, amely az oroszországi gáz importálását szabályozza, vagyis a jövőben Magyarország fog tárgyalni az oroszokkal arról, mennyi gázt hoz be, milyen ütemezésben és mennyiért.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a lapok 800 millió euró körüli vételárról cikkeztek, Orbán Viktor azt válaszolta: "nem irreális, amit ön mond".

Lapunk korábbi értesülései szerint a MVM Magyar Villamos Művek (MVM) csütörtöki közgyűlésén a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) felhatalmazást adott az állami áramcsoportnak arra, hogy legfeljebb mintegy 875 millió euróért megvásárolja az E.ON földgáztároló, illetve -nagykereskedő társaságát.

A rádióinterjúban a miniszterelnök azt is közölte: arra számított, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is úgy látja majd, hogy Magyarországnak a javuló gazdasági mutatói miatt van lehetősége egy rugalmas pénzügyi hitelkeretre, végül azonban nem így történt.


Magyarország pénzügyi védőhálót kért az IMF-től, de nem kapta meg, holott "ha akarták volna, adhatták volna" - kommentálta az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos fejleményeket Orbán Viktor. Jelezte ugyanakkor, hogy a tárgyalásoknak nincs vége, mert Magyarország még vár egy végső válaszra a szervezettől, és továbbra is szeretné megkapni a pénzügyi védőhálót. Az idő múlása azonban Magyarország oldalán van - folytatta -, mert az elmúlt egy évben jelentősen javult a magyar pénzügyek helyzete. Ezért azt várta, hogy az IMF is látni fogja: van lehetőség a rugalmas hitelkeretre.

"Végül is holló a hollónak nem vájja ki a szemét. Láthatóan az IMF egyetlen dologra koncentrál, ez pedig az, hogy a bankadót töröljük el, és helyette az embereket adóztassuk meg. Egy darabig ezt nem értettem világosan, de most már világos: az IMF is egy bank" - fejtette ki véleményét Orbán Viktor.

Megismételte azt is, amit korábban Moszkvában mondott, amely szerint bár a szövetségi rendszerünk nyugathoz köt bennünket, Oroszország második legfontosabb gazdasági partnerünk, ezért húsba vágó érdek a jó viszony Moszkvával. 

Magyarország elementáris érdeke, hogy jó viszonyban és szoros együttműködésben legyen Oroszországgal, Moszkvának pedig hasznos az uniós tag Magyarországgal való jó kapcsolat - hangsúlyozta a kormányfő. A magyar kormány bátorítja Oroszország magyarországi befektetéseit, szeretné megtartani a két ország közötti energetikai együttműködést, és az energiarendszer bővítésében is számít Oroszországra – tette hozzá. A legfontosabb kérdések egyike az orosz gáz, illetve az is, hogy hol tároljuk ezt. Ennek kapcsán a kormányfő utalt a korábban már idézett E.ON-ügyletre, s annak körülményeire.  

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyarok semmilyen különleges elbánást nem kérnek, csak azt a tiszteletet, amit az ország az elmúlt két, két és fél évben kiérdemelt - tette hozzá Orbán Viktor. Úgy vélte, nem lesz könnyű a dolgunk, mert az ország mostanra sokat veszített hiteléből, de a magyarok legnagyobb szövetségese a valóság, és minden tény mellettünk szól, mindent, amit vállaltunk, teljesítettünk, és meg fogjuk csinálni a következő években is, az értékelésbe keveredett, jóslásszerű elemekkel azonban, sajnos, nem tudunk mit kezdeni.




 

 

 

Orbán Viktor tiszta vizet önt a pohárba
Budapest, 2013. február 1. Orbán Viktor miniszterelnök élő adásban interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, a Magyar Rádió stúdiójában 2013. február 1-jén. MTI Fotó: Kovács Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.