Orbán: egyenlegjavító döntéseket hozott a kormány

Költségvetési egyenlegjavító döntéseket hozott a kormány az elmúlt két napban, hogy jövőre 2,7 százalék legyen a hiány mértéke - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Magyar-szlovák gazdasági fórumán, Budapesten.

A korábban becsült 2,9 helyett 2,7 százalék lesz a hiány mértéke - mondta beszédében a kormányfő, utalva ezzel arra, hogy az Európai Unió múlt heti országjelentése szerint 2013-ban 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány Magyarországon. A magyar kormány azonban 2,7 százalékos mértékre törekszik.

Beszélt arról is: Magyarországnak örülnie kell annak, hogy a szlovák gazdaság jól teljesít - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az MKIK gazdasági fórumán.

Ha Magyarország nem tartja elfogadhatónak a gazdasági lemaradását, nem azért kell szurkolnia, hogy a szlovákoknak rosszabbul menjen, hanem azért kell tennie, hogy jobban alakuljanak a saját dolgai - fogalmazott, hozzátéve, hogy "mi egy tehetséges és sikeres szomszéddal akarunk versenyezni, mert a Forma-1-ben akarunk indulni, és nem a Forma-2-ben és a Forma-3-ban", még akkor is, ha ott könnyebb dobogós helyezéshez jutni.

Beszédében érintette a magyar-szlovák kapcsolatot is, közölve, hogy "Magyarország nem dugja homokba a fejét", pontosan tudja ugyanis, melyek a fennálló vitás kérdések Budapest és Pozsony között. A jó gazdasági együttműködés azonban segíthet megoldani az egyéb konfliktusokat is - vélekedett.

Robert Fico a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) rendezvényén úgy vélekedett, hogy a szlovák gazdasági növekedést támogatja a szlovák és magyar gazdasági kapcsolatok erősítése, a politikusok feladata pedig a vállalkozói együttműködés lehetőségeinek megteremtése.

Hozzáfűzte: az infrastrukturális és energetikai összekapcsolódás is lehetőségeket rejt, emellett az autóipar és a kohéziós források felhasználása területén is erősíteni kell a kooperációt. Egyben javaslatot tett arra, hogy a szlovák-magyar gazdasági fórumot kormányzati szinten intézményesítsék, rendszeresítsék.

Megalakul a magyar-szlovák kereskedelmi kamara, amelynek célja a két ország közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok elősegítése. Az erről szóló szándéknyilatkozatot pénteken Budapesten, a magyar-szlovák gazdasági fórumon írta alá Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint Peter Mihók, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.