Orbán: Bemész a boltba, és megfizeted

A fideszes politikusokat is meglepte Matolcsy György pénteki bejelentése a jövő évi adóváltozásokról. Az origo információi szerint Orbán azzal érvelt az áfaemelés mellett, hogy tervezhető, kiszámítható bevétel, hiszen nem kell behajtani, nem lehet elkerülni: "bemész a boltba, és megfizeted".

A pénteken bejelentett intézkedéseket vélhetően a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja sem ismerte, legalábbis Matolcsy György sajtótájékoztatója után fideszes és KDNP-s képviselők úgy nyilatkoztak, hogy nem hallotak korábban az áfaemelésről és a többi adóváltozásról - írja az origo. Várhatóan a kormánypárti frakciók hétfő délelőtti ülésén tárgyalnak a javaslatokról, miután Navracsics Tibor közigazgatási miniszter a hírportál információi szerint arra kérte Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy foglalkozzanak az intézkedésekkel.

A héten az origo-nak több kormányzati forrás is arról számolt be, hogy a miniszterelnök az elmúlt hetekben felkérte a minisztériumokat, tegyenek javaslatokat arra, milyen intézkedésekkel lehetne biztosítani a költségvetési terveket a romló gazdasági környezetben. Kormányzati források szerint Orbán több kisebb összegre vonatkozó javaslatot - például az illetékek emelését - is visszadobott azzal, hogy nem sok kis apró lépést akar, hanem nagy, szimbolikus vágásokat.

Az emelések lehetősége, illetve szükségessége már vasárnap és szerdán is felvetődött, a konkrét számokkal azonban csak csütörtökön állt elő Matolcsy, és a bejelentést az ülésen történteket ismerő kormányzati forrás szerint "hallgatólagos szkepticizmussal" fogadták, vagyis nem szálltak vele vitába, de többek arckifejezéséből érződött, hogy nem fogadják lelkesen a várhatóan népszerűtlen intézkedést - írja az origo.

Egy gazdasági ügyekkel foglalkozó képviselő ugyanakkor elmondta, hogy a kormánypártok múlt heti háromnapos hajdúszoboszlói kihelyezett frakcióülésén a konkrét lépések ugyan nem, de a fogyasztási adók növelése "szőrmentén" szóba került. A névtelenséget kérő képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök az egykulcsos adót támadó képviselői észrevételekre reagált úgy, hogy az egységes adókulcsokból semmiképpen nem hajlandó engedni, illetve, hogy ha a bevételek növelése érdekében valamilyen módon mégiscsak adót kell emelni, akkor csakis a fogyasztást terhelő adókat lehet. Orbán ebben a vitában azzal érvelt a fogyasztást terhelő adók - akkor még esetleges - emelése mellett, hogy az - ellentétben a többi adófajtával - tervezhetőbb, kiszámíthatóbb bevétel, hiszen nem kell behajtani, nem lehet elkerülni, "bemész a boltba, és megfizeted".

Ugyanebben a gondolatmenetben vetődött fel a képviselő szerint a luxusáfára vonatkozó elképzelés is, amely szerepelt az Orbán által hétfőn bejelentett, általa országvédelminek nevezett tervben is - írja az origo.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.