Orbán a NAV-ról: extra vizsgálatra nincs szükség

Konkrétumok közzétételére, magyarul adótitoksértésre biztatta Horváth Andrást, a kipakoló volt NAV-dolgozót a kormányfő, aki szerint semmilyen extra vizsgálatra nincs szükség az ügyben.

Elfogadható módon működik az ország, az áfacsalások feltárását sürgető egykori adóellenőr ügyében semmilyen extra vizsgálatra nincs szükség, a kormány arra vár, hogy konkrétumokkal álljon elő a volt NAV-dolgozó – közölte a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy támogatják-e ebben az ügyben parlamenti vizsgálóbizottság felállítását. Kérdésre azt is kifejtette, hogy semmilyen tudomásuk nem volt a Horváth András által említettekről, de akinek ilyen információ van a birtokában, az a rendőrségen és az ügyészségen tegyen feljelentést.

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad Kiss Gábor Istvánnak a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad Kiss Gábor Istvánnak a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában

Egyetlen konkrét tényt sem ismerünk – hangoztatta Orbán Viktor, aki arra biztatta az adóellenőrt, hogy nyissa ki a zöld dossziét és árulja el, mikor, melyik cég mit követett el. Újfent biztosította ugyanakkor a közvéleményt arról, hogy minden adócsalónak a rács mögött van a helye, mert a többieket károsítják meg.

Hosszasan fejtegette a kormány áfacsalások ellen tett lépéseit, így a fordított áfafizetés bevezetését a gabonakereskedelemben, de az EU itt sem mindenben támogatta a magyar erőfeszítéseket, utalt a sertéságazatban kérelmezett, de Brüsszel által elutasított fordított áfafizetés bevezetésére. Ehelyett áfát kellett csökkenteni a félsertéseknél és az élő sertéseknél, ami veszélyesebb megoldás – vélte.

A pénztárgépek csigalassúsággal történő cseréjére és azok adóhivatali bekötésére is kitért, s szerinte a félszázalékos arány pillanatokon belül nőni fog, ahogy közeledik a december végi határidő. A magyar már csak ilyen, kivár az utolsó pillanatig – tette hozzá megemlítve, hogy a gépek szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésre állnak.

Méltatta a magyar dolgozók teljesítményét, amivel a gazdasági növekedéshez hozzájárultak, külön megemlítve Matolcsy György márciusban hivatalba lépett jegybankelnököt, aki a növekedési hitelprogram elindításával felvirágoztatja a kis- és középvállalati szektort. A felkínált pénzmennyiséget szétkapkodták a kkv-k – érvelt a miniszterelnök.

Az ingyenes készpénzfelvétel körüli anomáliákról szólva Orbán a műsorvezető aggályoskodó kérdésére, miszerint a költségeket a szektor szereplői áthárítják a dolgozókra, azt felelte, hogy ha vannak is ilyen próbálkozások, nem járnak sikerrel, mert a kormány megvédi a pénzügyi rezsicsökkentést, mint tette eddig is a hasonló esetekben.

A gazdasági növekedés mögött a magyar emberek állnak – fejtegette. Szerinte szorgalmas fajta a magyar, és tudja: ha többet dolgozik, több is marad a zsebében. Ezért hagyni kell az embereket, nem pedig bután leszabályozni őket – hangsúlyozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.