Orbán Viktor bezárná az ország ajtaját, ám a letelepedési kötvény szédítően fogyott

A jelek szerint annak ellenére jól fogy a letelepedési államkötvény, hogy az év elejétől 50 ezer euróval emelkedett az "ára" – írja mai számában a NAPI gazdaság.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. adatai szerint az év első hónapjában 375 ilyen állampapír talált gazdára, 16,67 millió euró értékben, ami annak tükrében jelentős mennyiségnek mondható, hogy tavaly összesen 2213 kötvényt jegyeztek le a külföldiek, összesen 491,25 millió euró összegben. Ha ez a tendencia megmaradna, akkor év végére az eladott papírok mennyisége valamivel több, mint duplájára, míg a költségvetésbe befolyt összeg 174 százalékkal 1,3 milliárd euróra növekedne. 

A konstrukció alapelve szerint az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők, akik legalább 300 ezer euró névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, a hazai törvények értelmében fél év után letelepedési engedélyt kapnak, amelynek birtokában szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben.

A papírokat az ügyfelek felé közvetítő vállalkozás jegyzi le az ÁKK-nál az állam által kibocsátott kötvényt, a külföldi befektető a cég által kibocsátott értékjegyet kap. A vállalkozások viszont igencsak borsos, 45 ezer euró közvetítői díjat is kérnek az ügyfelektől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.