Orbán megvédi a győri stadiont

Stratégiailag kiemeltté nyilvánította a kormány a Quaestor foci-cégeit. Ezekben van a Quaestor kevéske szabad szemmel látható vagyona. Így állami vagyonfelügyelő értékesítheti az eddig zár alatt lévő társaságok vagyonát, például a győri stadiont. Lázár János tegnap elfelejtette ezt közölni.

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány a csődeljárás alatt lévő Győri Eto FC Labdarúgó és Sportszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot és a szintén csődeljárás alatt lévő ETO PARK Korlátolt Felelősségű Társaságot. Az erről szóló kormányrendelet csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben. Mindez azért érdekes, mert tegnap délutáni maratoni tájékoztatóján Lázár János ezt nem közölte a nyilvánossággal, noha minden valószínűség szerint ekkor már készült, de lehet, hogy kész is volt az erről szóló kormányrendelet. (A tájékoztató címe az volt: Mit miért csinál a kormány?)

Így a Quaestor tulajdonát képező, a nyomozás során már lefoglalt cégekre a csődtörvény 65-67 paragrafusa, vagyis speciális felszámolási szabályok vonatkoznak. A kormány a Nemzeti Reorganizációs Zrt.-t rendeli ki vagyonfelügyelőnek és felszámolónak, amit nem utasíthat a felszámolás során. A stratégiailag kiemelt szervezet vagyonát pályáztatás nélkül, meghívással is le lehet bonyolítani, de ez nem jelenti azt, hogy csak így lehet. A Malév ügyében például minden vagyonelemet pályáztattak. 

A Magyar Közlönyben nem jelent meg az intézkedés indoka, pedig a vonatkozó törvény szerint ez szükséges lett volna. Akkor lehet ilyen státuszba sorolni egy céget (eredetileg a Malév és a vörösiszap-katasztrófát okozó Mal Zrt. miatt hívták életre ezt az intézményt), ha nemzetbiztonságilag kiemelt (honvédelmi, rendvédelmi, energetikai, katasztrófavédelmi stb. okból), a lakosság alapvető közszolgáltatásokkal való ellátása szempontjából országos jelentőségű, országos közfeladatot lát el, nemzetgazdasági szempontból jelentős (gumiparagrafus), vagy nagy összegű állami támogatást kapott.

Ez utóbbi lehet indok, mert, ha nem is állami támogatásként, de a projekt a Magyar Fejlesztési Bank 17 milliárdos hiteléből valósult meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.