Orbán Indonéziába készül

Jakarta jóváhagyására vár az Orbán-kabinet: Joko Widodo indonéz államfőnek kell eldöntenie, hogy megfelel-e a magyar miniszterelnöki látogatás novemberre tervezett időpontja – hangzott el az indonéz nagykövetség keddi budapesti rendezvényén, amelynek az indonéz–magyar gazdasági kapcsolatok volt a témája. A formálódó üzleti útról úgy tudni, hogy Orbán Viktor ázsiai üzleti körútja részeként nagy létszámú magyar üzleti delegációval érkezne a harmadik legnépesebb ázsiai államba.

Kérdésünkre Wening Esthyprobo, Indonézia budapesti nagykövete elmondta: a tervek szerint a kétoldalú indonéz–magyar üzleti tárgyalásokon elsősorban magyar ivóvíztisztító beruházásokról lehet szó. Emellett az indonéz befektetési tanács igazgatója, Pratito Soeharyo hangsúlyozta: Indonézia piaca várja a magas hozzáadott értékű megújuló energiákkal kapcsolatos, valamint nanotechnológiai beruházásokat.

A magyar–indonéz kereskedelmi kapcsolatok egyelőre nem túl jelentősek: a KSH adatai szerint 2014-ben az Indonéziából érkező behozatal 28 milliárd forintot tett ki, míg tőlünk 8,4 milliárd forint értékű árut küldött az ázsiai országba. A legnagyobb mennyiségben, 11 milliárd forint értékben gépeket és szállítóeszközöket hoztak be Magyarországra, emellett 8,3 milliárd forintért feldolgozott áru és 2,3 milliárd forintért energiahordozó érkezett az ázsiai országból.

Ennél jóval vékonyabb a magyar kivitel: a 8,4 milliárdos exporton belül a gépek, szállítóeszközök kiszállítása a legjelentősebb. A térségben a legismertebb hazai vállalkozás a Jakartában gyógyszergyárat üzemeltető Diagon, illetve a Fővárosi Vízművek, amely egy 50 millió dolláros beruházás eredményeként 35 kistelepülés vízellátását oldja meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.