Orbán: A munkaalapú társadalomból még sokan kimaradnak

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kiemelkedő második negyedéves GDP-adatok végső magyarázata, hogy a magyar emberek akarnak dolgozni. A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kijelentette: a magyar gazdaságpolitikából kirajzolódó modell működőképes és eredményes.
A bruttó hazai termék 3,9 százalékos növekedéséről szólva Orbán Viktor azt mondta, amíg az emberek dolgozni akarnak, az eredmények jönni fognak.

A kormányfő közölte, a növekedés nem egy egyszeri költségvetési akció vagy állami vagyonértékesítés, esetleg hitelfelvétel következménye, hanem egy "fennsík", ahol ott tudunk maradni. Folyamatosan bővülő termelés, növekvő munkamennyiség és javuló munkaminőség van mögötte, ezért biztató az adat – értékelte.

Orbán Viktor szerint mivel Magyarország is egy válságövezethez tartozik, az államnak kiegészítő munkalehetőséget kell biztosítania, ha kell, több százezer munkahelyet kell létrehoznia.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági növekedés egyik motorja, a fogyasztás még nem is bontakozhatott ki, mert az emberek a jövedelmük egy részét arra fordítják, hogy a korábban felvett hiteleiket törlesszék, ezért a magyar gazdaságban még van tartalék.

Orbán Viktor elmondta: 2010-ben 1,8 millió dolgozó ember fizetett adót Magyarországon, jelenleg viszont a számuk 4,1 millió. Hozzátette: ezt még javítani kell, a munkaalapú társadalomból még sokan kimaradnak, el kell érni, hogy 5 millióan dolgozhassanak az országban.

Mi egymillió új munkahelyet ígértünk tíz esztendő alatt, de most már úgy látom, hogy ezen túl tudunk majd lépni, meg lehet és meg is kell célozni az ötmillió dolgozó emberre épülő magyar gazdasági modellt – jelentette ki.

Ha a munkaalapú gazdaság kiterjed az egész társadalomra, akkor mondhatjuk, hogy olyan állapotban vagyunk, amit csak fenn kell tartani – fogalmazott Orbán Viktor, aki a magyar modell egyik legfontosabb tulajdonságának ítélte, hogy ebben a helyzetben nem egy liberális demokrácia logikája mentén kell gondolkodni, hanem a magángazdaságban létrejövő munkahelyek mellé a munkavágyat munkalehetőséggé kell alakítani.

Egyetértett a nyugati felfogás azon részével, hogy a magángazdaságot segíteni kell az álláshelyek létrehozásában, azonban ha válság van, kiegészítő munkalehetőségeket kell biztosítani - mondta a miniszterelnök.

Kijelentette: a magyar gazdaságpolitikából kirajzolódó modell működőképes és eredményes. Az unióban Magyarország mellett az angolok követnek saját modellt, és "ők is nagyon szépen teljesítettek" - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.