Órákon belül "megérkezik" az exportvám a gabonára

Oroszország, a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre exportvám kivetését tervezi gabonára a belföldi igények kielégítése érdekében – írja a Napi.hu. Javaslatot dolgozunk ki exportvám kivetésére. A döntést 24 órán belül meghozzuk - idézte az Interfax hírügynökség Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettest. Az Interfax értesülése szerint Dimitrij Medvegyev miniszterelnök szakértőkkel folytatott megbeszélésen közölte, hogy a magas nemzetközi gabonaárak miatt felszökött az oroszországi gabonaexport, az országnak viszont vigyáznia kell a készleteire.

Oroszországban az idén rekordközeli mennyiségű gabonát takarítottak be, jóval többet a tavalyinál. Az orosz mezőgazdasági minisztérium szombaton közzétett adatai szerint az idén 104 millió tonna gabonát szállítottak magtárakba. Ennél többet csak 2008-ban, 108,2 millió tonnát. Tavaly 92,4 millió tonna gabonát takarítottak be Oroszországban.

Oroszország már 21 millió tonnát exportált a július elsején kezdődött szezonban a belföldi kereslet fedezésének a veszélyeztetése nélkül exportra rendelkezésre álló 28 millió tonnából. A hírre a chicagói CBOT árutőzsdén a tőzsdén kívüli forgalomban 1,3 százalékkal emelkedett a gabona határidős jegyzése. Az európai Euronext határidős piacon a malmi búza határidős jegyzése márciusi szállításra 1,5 százalékkal emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.