Optimizmus: több cég bővítené a létszámát, mint amennyi elbocsátana

A magyar munkaadók 11 százaléka a létszám bővítését tervezi 2014 első negyedében, 8 százalékuk elbocsátásokkal számol, míg 74 százalék szerint nem várható változás; az ennek alapján számított munkaerő-piaci mutató a legoptimistább előrejelzést tükrözi 2009 óta.

A bővítést és elbocsátást tervező munkaadók arányának különbségéből számított Manpower munkaerő-piaci mutató szezonálisan kiigazított értéke 6 százalékon áll, ami a legoptimistább előrejelzés a magyarországi felmérés kezdete, vagyis 2009 óta. 

Nőtt a felvételi kedv az előző negyedévhez, és a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva is, és csaknem valamennyi régióból és szektorból pozitív kilátásokról számoltak be a munkaadók - emeli ki  a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató.

A munkaerő-piaci mutató értéke az előző negyedévhez viszonyítva 9 százalékponttal, az előző év azonos időszakéhoz képest pedig 5 százalékponttal emelkedett. 

A szezonálisan kiigazított adatok szerint a munkakeresők kilátásai a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén a legjobbak, a szektor mutatója +10 százalék, az adat ugyanakkor nem igazán meglepő, hiszen ez az ágazat tartotta magát a legjobban az elmúlt időszakban is. A magyarországi felmérés 19 negyedéves történetében mindössze négyszer produkált negatív mutatót, az előrejelzések többségében viszont a legjobban szereplő ágazatok között volt - idézi a közlemény Kiss Juditot, a ManpowerGroup  Magyarország ügyvezetőjét.

Kilenc szektorból hétben a munkaadók az alkalmazottak számának növekedésére számítanak. A pénzügyi és üzleti szektor mellett optimisták a kilátások a vendéglátóiparban, melynek a mutatója +8 százalékos, de +6 százalékot jelentettek a gyártás, valamint a köz- és szociális területekről is. Az építőipar kilátásai továbbra is a negatív tartományban vannak, a mutató -3 százalékon áll.  

A munkaerő felvételi szándék mind a kilenc ágazaton belül erősödik az előző negyedévhez viszonyítva. A legnagyobb növekedést a vendéglátóipar illetve köz- és szociális szféra produkálta 15 illetve 12 százalékpontos növekedéssel. A kilátások 8 százalékponttal javultak a nagy- és kiskereskedelemben, valamint a közüzemi szolgáltatások területén. 

Az előző év azonos időszakához viszonyítva, a vizsgált kilenc ágazaton belül nyolcban erősödött a mutató értéke. A közüzemi szolgáltatások területén jelezték a legnagyobb, mintegy 11 százalékpontos növekedést. A vendéglátóipar munkaadói 7 százalékpontos emelkedésről számoltak be, míg a köz- és szociális szférában 6 százalékpontos növekedést várnak. Öt százalékpontos növekedést jelentettek az építőipar, valamint a pénzügyi- és üzleti szolgáltatások területéről. Ugyanakkor a nagy - és kiskereskedelem munkaadói 3 százalékpontos visszaesést jeleztek. 

A vizsgált nyolc régió közül hétben a munkáltatók a munkaerő-felvétel erősödését várják az következő három hónapban. A leginkább optimista adatot a Nyugat-Dunántúlról jelentették, ahol a Manpower Munkaerő-piaci Mutató +12 százalékon áll, de óvatos optimizmus jellemzi Közép-Magyarország és az Észak Alföld munkaadóit is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.