Optimisták a világ vezérigazgatói

A világ vezérigazgatói közül tavalyhoz képest kétszer annyian vélekednek úgy, hogy a világgazdasági helyzet javulni fog, a legtöbben a túlszabályozás, az államháztartás hiánya és az adópolitikák miatt aggódnak.

A tavalyi évhez képest  jóval optimistábban vélekednek az üzleti élet meghatározó vállalatainak első emberei: 39 százalékuk ''nagyon bizakodó''  cége 2014-es árbevételét illetően. A világgazdaság egészét tekintve pedig a tavalyihoz képest kétszer annyian vélik úgy, hogy a helyzet a következő 12 hónapban javulni fog, és csupán 7 százalék szerint számíthatunk hanyatlásra - derült ki a PriceWaterhouse Davosban, az üzleti világ legjelentősebb konferenciáján nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A 68 országból megkérdezett mintegy 1344 vezérigazgató körében a tavalyi évhez képest 18 százalékról 44 százalékra emelkedett azok aránya, akik a világgazdaság javulására számítanak a következő 12 hónapban. A 2013-as 28 százalékhoz képest jóval kevesebben, csupán a válaszadók 7 százaléka számít a világgazdaság hanyatlására.

Saját cégük esetében a vezérigazgatók 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „nagyon bizakodó” a bevételnövekedési kilátásokat illetően az elkövetkező 12 hónapra nézve. Ez a szám 2009-ben volt az eddigi legalacsonyabb, 21 százalék. Az egyes országok között igen nagy eltérések vannak: a legoptimistábbak az oroszországi vezérigazgatók, akiknek 53 százaléka nagyon bizakodó a bevételek növekedését illetően, őket követik a sorban a mexikói (51) és a koreai (50) cégvezetők. Koreában hatalmas javulás tapasztalható a növekedésbe vetett bizalom terén a tavalyi igen alacsony, 6 százalékos eredményhez képest. A sorrendben India (49%), Kína (48%), Svájc (42%), Brazília (42%), USA (36%), Németország (33%), az Egyesült Királyság (27%), Kanada (27%), Japán (27%), Olaszország (27%), Franciaország (22%), majd végül Argentína következik, ahol a vezérigazgatók mindössze 10%-a bízik erősen az árbevételek 2014. évi növekedésében.

„Az optimistább hangulat ellenére látszik, hogy nagyon nagy a különbség az egyes országok vezérigazgatóinak véleménye között a rövid távú növekedési kilátásokkal kapcsolatban. Jelenleg is folyik a magyar válaszok feldolgozása, melyekből annyi már kirajzolódik, hogy nálunk is bizakodóbb hangulatban vannak a vállalatvezetők, mint tavaly. Ugyanakkor ennek a mai bizakodásnak ára van” – kommentálta az eredményeket Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője.

Az idei davosi Világgazdasági Fórum nyitó napján nyilvánosságra hozott eredményekre reagálva Dennis M. Nally, a PwC International vezérigazgatója a következőket mondta: „A vezérigazgatók világszerte kezdenek bizakodni. Miután vállalatukat sikeresen átvezették a recesszió időszakán, egyre többen érzik magukat képesnek a növekedésre, és optimistábbak a világgazdasági kilátásokkal kapcsolatban. A vezérigazgatók azonban azt is elismerik, hogy a válság utáni gazdaságban tartós növekedést  elérni továbbra is kihívást jelent.

A vezérigazgatók szerint a jövőben várhatóan három fő globális trend lesz jelentős hatással a vállalkozásukra: a gyors technológiai fejlődés, a demográfiai változások és a gazdasági erőviszonyok átrendeződése. A siker kulcsa abban rejlik, hogy ezeket a globális trendeket a saját javukra tudják-e fordítani.”

A vezérigazgatók legfőbb aggályai

A vezérigazgatók javuló gazdasági kilátásai a főbb aggályokat is megváltoztatták. A listát a túlszabályozottság (72%) és az államháztartás hiánya (71%) vezetik. Előbbi miatt különösen Franciaországban (88%), Ausztráliában (85%), Indiában (82%) és Németországban (77%) aggódnak a vezérigazgatók. Emellett a vezérigazgatók közel azonos mértékben tartanak a feltörekvő piacok lelassulása (65%), és a fejlett  piacok lassú növekedése (71%) miatt. Szintén aggodalmat keltenek a növekvő adóterhek (70%), az alapvető  fontosságú szakemberek rendelkezésre állása (63%), az árfolyamok ingadozása (60%) valamint a stabilitás hiánya a tőkepiacokon (59%).

Ugyanakkor az olyan aktuális témákat mint a számítógépes fenyegetések - beleértve az adatbiztonság hiányát, valamint a gyors technológiai váltást - a vezérigazgatóknak csupán kevesebb, mint fele említette kockázatként. A jövőbeni növekedést biztosító lehetőségek közül az új termék vagy szolgáltatás kifejlesztését nevezte meg világszerte a legtöbb válaszadó, arányuk a tavalyi 25 százalékhoz képest idén 35 százalékra növekedett. A fúziót és felvásárlást vagy stratégiai szövetség létrehozásat tervezők aránya a tavalyi 17 százalékról 20 százaléka növekedett.

A vezérigazgatók a BRIC-országokon (Brazília, Oroszország, India és Kína) túli piacokat is vizsgálják, és jó növekedési lehetőséget látnak az indonéz, mexikói, török, thaiföldi és vietnámi piacokban az elkövetkező három- öt évben. Az Egyesült Államokat, Németországot és az Egyesült Királyságot pedig újra csábítónak értékelték.

A vezérigazgatók a következő évekre vonatkozó munkaerő-felvételi tervek tekintetében is optimistábbak. A válaszadók fele tervezi a munkaerő bővítését a következő 12 hónapban, szemben a tavalyi 45 százalékkal. A legkedvezőbb foglalkoztatási kilátásokat mutató ágazatok a technológia (63%), az üzleti szolgáltatások (62%).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.