Optimistábbak a kis- és középvállalkozások

A hazai kis- és középvállalkozások vezetői 5 százalékos árbevételre és 3 százalékos eredménynövekedésre számítanak a közeljövőben.

Az ötszáz hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével készülő negyedéves K&H kkv bizalmi index szerint számottevően javultak a cégek következő egy évre vonatozó árbevétel-várakozásai.

A válaszadó vállalkozások most átlagosan 4,95 százalékos árbevétel-növekedésre számítanak, míg tavaly ez az érték mindössze 4 százalék volt. A vállalkozások 54 százaléka 6 százalékig terjedő árbevétel-növekedéssel számol, továbbá minden harmadik cég elképzelhetőnek tartja a 7 százalék fölötti növekedést is. 


Emellett 22-ről 16 százalékra csökkent azoknak a cégeknek az aránya, ahol árbevétel-csökkenésre számítanak.

Az eredményvárakozásokat tekintve a cégek túlnyomó többsége, 82 százaléka növekedést valószínűsít, aminek átlagos mértéke az előző negyedévi érték duplája. Így jelenleg a cégvezetők 3,3 százalékos profitnövekedést feltételeznek. Ez a nagymértékű ugrás komoly kitörést jelent az utóbbi másfél évre jellemző 1-2,5 százalék között ingadozó nyereségvárakozásokhoz viszonyítva.

A legoptimistábbak továbbra is a mikrovállalkozások, ők 3,9 százalékos nyereségnövekedéssel számolnak. A kisvállalkozások, akiknek várakozásai több mint háromszorosára emelkedtek az előző negyedévhez képest, jelenleg eredményük 3 százalékos növekedését feltételezik. A középvállalkozások ehhez képest visszafogott, 1,8 százalékos profitnövekedésre számítanak, ugyanakkor ez is több mint duplája az előző negyedévi értéknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.