Opten: éves csúcson az új felszámolások

Éves csúcsot ért el az új felszámolási eljárások száma májusban, a hónapban 1600 új eljárást indítottak, csaknem 14 százalékkal többet az előző havinál, és sok kis- és középvállalkozás (kkv) kényszerült bezárásra - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból.

Éves összehasonlításban 7,3 százalékkal több felszámolást indítottak májusban - derül ki a közleményből. Az elmúlt öt évben csak öt olyan hónapot jegyzett fel az Opten, amikor 1600-nál több céget vontak felszámolás alá. Áprilisban márciushoz képest még csökkent az új felszámolások száma, és 2010. áprilisához képest is csak 1,7 százalékos volt az emelkedés.

Az új végelszámolások növekedését az első három hónapban ugyan erős dinamizmus jellemezte, ám április után májusban is lassult a cégbezárások számának emelkedése. Az ütem mindazonáltal még mindig gyors: az 1722 új eljárásnál csak idén február-áprilisban regisztráltak többet, a májusi adat így minden idők negyedik legmagasabb értéke - olvasható.

A növekedés tempója ezzel együtt jelentősen csökkent: éves összehasonlításban az áprilisi 55,8 százalékról 38,4 százalékra enyhült, míg márciusban csaknem 78 százalék volt a bővülés tempója. A végelszámolások lassuló, de még így is magasnak mondható növekedési üteme mögött minden bizonnyal továbbra is adminisztratív okok, tipikusan az elmulasztott mérlegleadás miatt elrendelt kényszer-végelszámolási eljárások állnak- mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.