Önti a pénzt a Dunába a kormány: milliárdok a Szigetközre, vízgazdálkodásra

Milliárdokat önt a Dunába a kormány: a fejlesztési minisztérium két projektjében 12,5 milliárd forintot fordít a magyar folyamszakasz természetvédelmi beavatkozásaira.

„A Kormány környezeti értékeink megóvása és az állampolgárok életminőségének javítása érdekében döntött úgy a múlt héten, hogy az Új Széchenyi Tervben támogatja a Mosoni-Duna és a Szigetköz fejlesztési nagyprojektjeit” – jelentette be Molnár Ágnes. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára elmondta: „A beruházások a vízrendszer vízminőségi és – mennyiségi állapotának javítását, az ökológiai körülmények helyreállítását, valamint a vizes élőhelyek rekonstrukcióját teszik lehetővé”.

A tárca közlése szerint a 6,3 milliárd forint összköltségű, „Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja” címet viselő fejlesztés során pótolni tudják majd a Duna Bősnél történt átkormányzása okozta vízhiányt, csökkentve a természetvédelmi területeken kialakult káros hatásokat. A projekt nyomán hatékonyabbá válik az árvízi védekezés feltételrendszere, és hosszú távon a kedvezőtlen feliszapolódási folyamat is visszaszoríthatóvá válik. A kormány támogató döntése 22 települést és közel 200 ezer főt érint, a rehabilitáció révén tisztábbá válik a környezet, és javul a térség lakosságának életminősége.

A 6,2 milliárd forintból megvalósuló „Szigetköz mentett oldal és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú tovább fejlesztése” című projekt célja a Duna elterelésével már nem érintett Alsó-szigetközi hullámtéri és mentett oldali medrek rehabilitációja. Jelenleg az érintett medrek a Duna medersüllyedésének következtében az év egy részében szárazak, és ez a vízi élővilág életfeltételeinek romlását vonta maga után. A vízpótló hálózat kialakításával biztosítható az értékes élőhelyek vízellátása, és javulnak a belvízelvezetés feltételei.

Molnár Ágnes közölte: a fejlesztések a közmunkások tervezett bevonásával kapcsolódnak a Start munkaprogramhoz, amely újabb munkahelyeket, újabb lehetőségeket jelent a helyi lakosok számára.

Az NFM-ben fontosnak tartják: a tervezett beavatkozásokról természetvédelmi szakemberek bevonásával döntöttek. A fejlesztésekkel elérhető az Észak-Hanság vízellátását biztosító mosonmagyaróvári Mosoni-Duna duzzasztó rehabilitációja, megvalósulhat a Mosoni-Duna és a Lajta duzzasztó ökológiai árjárhatósága, valamint hallépcső épül a Mosoni-Duna és az Öreg-Duna között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.