Önmérsékletre intette a biztosítókat a PSZÁF

Ne fizessenek osztalékot a - írta körlevélben a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének főigazgatója a biztosítóknak, mondván, ha elhúzódik a válság, szükségük lehet a pótlólagos tartalékra.

A biztosítók tulajdonosai tanúsítsanak önmérsékletet és ne fizessenek osztalékot, mivel ha elhúzódik a válság, szükség lehet pótlólagos tartalékra és tőkére - tartalmazza a biztosítók vezetőinek küldött felügyeleti körlevél, amelyet Varga Csaba a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a főigazgatója írt alá.

A felügyelet honlapján olvasható körlevélhez hasonlót kaptak korábban a bankok vezetői is. A dokumentum azzal kezdődik: a fokozódó pénzpiaci válság miatt előfordulhat, hogy a biztosítóknak többlet tartalékra és tőkére lesz szükségük. Miután a külső tőkebevonás - újra csak a válság miatt - nehezebbé vált, felértékelődik a belső tőkeképzés. Ezért javasolja a PSZÁF, hogy a tulajdonosok hagyják bent az osztalékot a társaságokban.
Binder István felügyeleti szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg minden biztosító a jogszabályi előírásoknak megfelelő tőkével és tartalékokkal rendelkezik, de nem látható a válság vége, és ezért jobb felkészülni egy esetleges problémára.
A körlevél azzal zárul, hogy az abban foglaltak jogilag nem kötelezőek - a felügyeletnek nincs joga ilyen előírásokat tenni - viszont az ellenőrzés során figyelembe veszik az abban foglaltak betartását. Ez utóbbival kapcsolatban Binder István elmondta, hogy ha egy biztosítónak mégis gondjai támadnának a tartalékkal vagy a tőkekövetelménnyel, akkor a PSZÁF a szankció meghatározásánál súlyosbító körülményként értékeli azt, hogy a tulajdonosak - a figyelemfelhívás ellenére - kivették az osztalékot.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.