Halottszállító regadómentesen

Az üzletet is bezárathatja a NAV jövőre, ha az online pénztárgépet nem rendelték meg, ahogy kell – a részleges húsáfacsökkentésen kívül ez az egyetlen jelentősebbnek mondható változás várható a jövő évi adótörvényekben. Meglepetés azonban még lehet.

Összesen 11 módosító indítványt támogat a kormány a jövő évi adótörvényekhez beérkezett ötven változtatási javaslat közül – ezek is több mint száz ponton írják át az eredeti terveket. Az adótörvényekhez benyújtott módosítók közül azonban a leginkább érdekesek azok, amelyeket a kabinet nem támogat, de kormánypártokhoz köthető változtatási indítványnak tekinthetők. Ilyen például Révész Máriusz azon javaslata, amely egy évvel meghosszabbítaná a munkába visszatérő háromnál több gyermeket nevelő anyák után adott járulékkedvezmény idejét.

De ott van még a költségvetési bizottság több indítványa is arról, hogy a mobilcégek iparűzési adójának 70-80 százalékát a szerint osszák meg a települések között, hogy hol lakik az előfizetőjük – a maradék 20-30 százalékot osztanák fel a telephelyek szerint (eddig teljesen ezek jelentették az osztozkodás alapját). A kormány ugyan nem támogatta, hogy a felosztást megváltoztassák – ám azért ebben várható némi változás, miután több variációban is ott szerepel a javaslat az asztalon.

A kabinet jobbára csak jogtechnikai pontosításokat támogatott, az egyetlen váratlan változás, hogy jövőre halottszállító kocsit is lehet majd venni regisztrációsadó-mentesen (a mentőautókhoz hasonlóan). Várható változás – a csütörtöki bejelentés alapján – az élő és a félsertés áfájának csökkentése is, bár azt továbbra sem tudni, mire gondolt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, amikor azt mondta: elképzelhető, hogy egyéb termékekre is kiterjesztik az adómérséklést. Ilyen tartalmú kormánypártokhoz köthető módosítás ugyanis nincs másik a Parlament előtt, csak az ellenzékiek javasolták az alapvető (MSZP), illetve a helyben termelt (LMP) élelmiszerek áfájának csökkentését. A hétfői szavazás előtt más módosító indítvány előterjesztésére nincs lehetőség (legalábbis elvben – a gyakorlatban még lehet egy utolsó, végső kör, ahol a kormány átírhat szabályokat) – így most, úgy tűnik, valóban csak a sertésáfa csökken, ráadásul úgy, hogy ennek hatása nem, vagy csak alig jelenik meg az árakban.

A kabinet támogatásával ezenkívül némi fizetésemelést adnak a NAV alacsonyabb beosztású dolgozóinak – új kategóriákat vezetnek be, és lehetővé teszik a hatóság számára, hogy akkor is bezárja az üzletet (12 nyitvatartási napra) ha nem találja rendben annak onlinepénztárgép-megrendelését. A javaslat szerint ha nincs üzlethelyiség, amit bezárhatnának, akkor akár félmilliós bírságot is kiszabhatnak majd. Az indoklás szerint a kiemelt szigorra a „pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos mulasztások nagy száma miatt” van szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.