Online devizapiac: hangsúlyozni kell a kockázatokat is

Nemcsak az előnyöket, a kockázatokat is be kell mutatni – ezt az elvárást fogalmazta meg a pénzügyi felügyelet a tőkepiaci online kereskedési platformokat, elsősorban a magas tőkeáttételes ügyleteket kínáló cégek felé.

Elvárást fogalmazott meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a tőkepiaci online kereskedési platformok működését bemutató oktatócégek felé. E szerint nemcsak a magas tőkeáttételes ügyletek előnyeit, hanem azok kockázatait is ismertetni kell az érintett fogyasztókkal. A felügyelet fogyasztói jelzések és saját észlelései – egyes esetekben az eseményen való nem hivatalos részvétele – alapján értesült arról, hogy az utóbbi időben országszerte megszaporodtak az online deviza- vagy egyéb tőkepiaci eszközökre vonatkozó kereskedés témakörében tartott ingyenes vagy költségtérítéses előadások, szemináriumok.

Bár a kurzusokat ismert társaságok, oktatócégek, esetenként médiacsoportok tagvállalatai tartják, sajnálatos módon ezek egy részén a részt vevő fogyasztókat nem tájékoztatják a magas tőkeáttételes ügyletek kockázatairól, az előadók jellemzően egyoldalúan a devizakereskedés révén elérhető előnyöket emelik ki.

Éppen ezen fejlemények miatt a PSZÁF hangsúlyozza, hogy a szervező cégek az oktatás során ismertessék meg a hallgatókkal a magas tőkeáttételes ügyeletekről készített felügyeleti összefoglaló tartalmát is. Ez elengedhetetlen abban, hogy a leendő ügyfelek teljes körűen képet kaphassanak e konstrukciók jellemzőiről. A PSZÁF 2011 őszén végzett felmérést a szabályozott piacon kívül – egyre nagyobb mértékben online kereskedési platformokon – kötött magas tőkeáttételes ügyletekről, így az FX (deviza) és a CFD (különbözetre vonatkozó pénzügyi megállapodás) konstrukciókról.

A felmérés megállapításai roppant szomorú képet festett: a lakossági ügyfelek túlnyomó része (77 százaléka) veszteséget realizált az FX forward és CFD ügyleteken. Magasabb tőkeáttétel esetén a pozíciók vesztesége is magasabb volt a vizsgált körben. A hazai hitelintézetek döntő többsége lakossági ügyfelek számára nem, vagy korlátozottan engedélyezi csak a magas tőkeáttételes ügyletek kötését. A náluk elérhető tőkeáttétel maximuma így lényegesen alacsonyabb, mint a – jellemzően befektetési vállalkozások által működtetett – online kereskedési platformokon elérhető tőkeáttétel.

Javasolt, hogy a befektetők ezen ügyleteknél kizárólag felügyeleti engedéllyel rendelkező szolgáltatókat vegyenek igénybe. Ahol látványos hasznot ígérnek, ott ugyanilyen veszteség is realizálható, ezért körültekintően kell eljárni az ilyen ügyletkötéseket megelőzően – hangsúlyozza a PSZÁF levele.

Piaci üzletkötők egyébként – ahogy arról a napokban beszámoltunk – kiemelték: ezek az ügyletek valóban nagy veszélyt hordoznak magukban, amelyre a kezdő devizapiaci üzletelők nincsenek felkészülve. Ismereteik nem széles körűek, így egyáltalán nem mozognak otthonosan ezeken a piacokon, ezért egészen váratlanul és számukra meglepetésszerűen kerülhetnek nagyon kellemetlen helyzetbe, amikor veszteségük eléri teljesítőképességük határát.   

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.