Önkéntesség

Sokan támogatják azt a munkát, amelyet az Igazgyöngy Alapítvány az esélyteremtésért, a gyerekszegénység ellen végez.

Hosszú lenne felsorolni, hányféle módon kapcsolódhatnak ehhez a segíteni akarók a ruha- és egyéb adományoktól a kézművestermékek fejlesztéséig, a vetőmagtól az alapítvány nemzetközi kapcsolatainak segítéséig, egy-egy programelem pénzbeli támogatásától a gyerekek táboroztatásáig. Minden területen vannak támogatóink.

Különleges csoportot képviselnek a munkát a helyszínen végző, önkéntes segítők. Közöttük is sokféle van, a hónapokat nálunk töltő külföldi fiataltól a tanodában hétvégén dolgozó egyetemistákig, a módszert a gyakorlatban megismerni akaró szakemberektől az egy-egy projektelemben elmélyülőkig.

Fontos, hogy aki nálunk több időt tölt el, és hosszabb távon szeretne bekapcsolódni a munkába, az értse az egész modellt, el tudja helyezni magát benne, lássa a „minden mindennel összefügg” elvet ebben az egészben. Kiemelt terület a tanodában dolgozók csoportja, ahol talán a szokásosnál még nagyobb körültekintéssel vonjuk be az arra vállalkozókat, hiszen a gyerekekkel való munka alapos előkészítést igényel. Külön munkatárs foglalkozik velük, csapatépítések, fejlesztések segítik őket, hogy stabil, értékteremtő munkát tudjanak végezni a gyerekekkel.

Fontos ez, megkíméli őket a kudarctól, és segít bennünket abban, hogy a hatások egységesek legyenek. A Skype-on keresztüli korrepetálásba való bekapcsolódás is csak személyes kapcsolat és a megfelelő bizalom kiépítése után lehet sikeres. Segítjük persze a felnőttekkel dolgozó önkénteseket is. Szeretjük a sokféle típusú, változatos kommunikációval, különleges tudásokkal rendelkező embereket. Jó, hogyha jönnek, és megmutatják, hogy a világ sokszínű, amelyben mindenki jól megfér egymás mellett.

Sokan hiszik, hogy egyszerű. Idejönnek, és azt gondolják, egy találkozó, beszélgetés, és kész, mindenki tudja a helyes irányt, meg van oldva a helyzet. Majd csalódottak, gyors, pozitív visszacsatolásra vártak, nincs elég türelmük. Vannak, akik feladják. De aki marad, az minden napot úgy fejezhet be, hogy tudja, tett valami fontosat, olyat, amit más nem tett volna meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.