Önkéntes számüzetésben a Barclays

A kamatláb manipulálási botrányba keveredett brit Barclays óriásbank a további gyanúsítgatások elkerülésére önkéntes száműzetésbe vonul – ágazati források szerint ezért kilép a bankközi kamatláb meghatározó szereppel felruházott szervezetekből.

Távozik az Egyesült Arab Emírségek bankközi kamatlábát, az Eibor-t meghatározó, s ezzel keresztül a dirham árfolyamára is hatást gyakoroló tizenkét tagú banki testületből a brit Barclays képviselője – tudta meg a Reuters. A hírügynökség megbízható forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az arab ország központi bankjához benyújtott kérést elfogadják, és keddre összehívnak egy ülést, amelynek eldöntik, hogy kivel pótolják a kivonuló briteket.

Bob Diamond parlamenti meghallgatásán. A Barclays vezérét is maga alá temette a lavina.
A still image taken from video shows Barclays bank former Chief Executive Bob Diamond as he gives evidence to the Treasury select committee in Westminster, London July 4, 2012. Barclays chief executive Bob Diamond, who quit this week over an interest rate-rigging scandal, is being questioned by British politicians today when he could drag the Bank of England, the government and rival banks deeper into the Libor interest rate affair. REUTERS/Handout/UK Parliament (BRITAIN - Tags: BUSINESS POLITICS SOCIETY) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

A hírt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg. Egy másik forrás azt mondta a Reutersnek, hogy nincs nagy versengés a megüresedő helyért, ugyanis azok a bankok, amelyek nem csak viszonteladói hálózatot üzemeltetnek az Emirátusokban, hanem teljeskörű szolgáltatást nyújtanak, már szinte kivétel nélkül benne vannak a tizenkét tagú bizottságban. Ebben jelenleg a külföldiek 8, a belföldiek 4 hellyel rendelkeznek. A Barclays kilépéséből senki sem profitál – tette hozzá a forrás, aki szerint ezért érhetőbb és hasznosabb lenne, ha bent maradnának a testületben.

A Barclays önkéntes távozása az üzletmenetet nem érinti, azaz továbbra is fogadhat betéteket és folyósíthat kölcsönöket az arab világban, ám a cég reputációjának nem tesz jól. Igaz, az sem, hogy a Barclaysnál éveken át kényük-kedvük és legfőképp: saját igényeik szerint manipuláltak a londoni kamatlábat (Libor).

A botrány kipattanása után a cég felső vezetői távozni kényszerültek. A Barclays elfogadta az amerikai és brit felügyelet által kirótt 453 millió dolláros büntetést is. Fontos megegyezni, hogy arra vonatkozóan nem merült fel a gyanú, hogy másutt is tiltott eszközökkel próbálták volna befolyásolni a piacot. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.