Önkéntes pénztárak: ha ez így marad a munkáltatók háromnegyede meggondolja magát

A pénztárak azt javasolják, hogy a hosszú távú megtakarításon alapuló önkéntes pénztár kerüljön ki a cafeteria elemei közül, továbbá kérik, hogy a 2010. évi adótörvények tárgyalásakor az önkéntes pénztárakra vonatkozó szabályokat a mai formában tartsák fenn.

A pénztárszövetségek szerdai közleménye szerint minderre azért van szükség, hogy az öngondoskodási rendszer a jövőben is be tudja tölteni küldetését, azaz a mindenkori állami ellátások kiegészítését. A közleményt a Magyar Pénztárszövetség, a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége és az Általános Pénztárszövetség írta alá.

A közlemény szerint az önkéntes pénztári szektor 21 százalékát tömörítő független és munkáltatói önkéntes pénztárak és szövetségeik elfogadhatatlannak tartják a kormány elképzelését, mely szerint a munkáltatói hozzájárulást 2010 januárjától külön adó sújtaná. A tagszervezeteik körében végzett felmérésükre alapozva a pénztárszövetségek azzal számolnak, hogy a tervezett szigorítás esetleges hatályba lépésével a munkáltatók háromnegyed része felfüggesztené az önkéntes pénztárakba teljesített eddigi befizetést.

Ez azt jelenti, hogy a szektor 150 milliárd forintra tehető éves bevétele jövőre 40 milliárdra zsugorodna - állítják. A tervezett szigorítás a költségvetés számára maximum 10 milliárd forint adóbevételt jelenthetne, a másik oldalon viszont 2,2 millió önkéntes pénztári tag és családjuk bizalmának elvesztésével járna - teszik hozzá. Oszkó Péter pénzügyminiszter kedden kijelentette, hogy a jövő évi adóváltozások ügyében egyebek mellett a kedvezmények rendszeréről várható további egyeztetés, ezen belül például az étkezési jegyekről és az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói befizetések kedvezményes adóztatásáról.

A cafeteria rendszeréhez tartozó adómentes juttatások a kormány tervei szerint megszűnnek, a pénzügyminiszter korábbi indoklása szerint azért, mert kontraproduktívak, s nem mellékesen "kvázi készpénz-helyettesítő eszközök piacává alakult át a rendszer, ahelyett, hogy a vállalkozások a foglalkoztatást segítenék ezekkel a juttatásokkal" - fogalmazott Oszkó Péter. A cafeterián belül 2010-től 32 százalékos kulcs mellett adhatnák a vállalkozások a cafeteria rendszerbe tartozó szolgáltatásokat, például üdülési csekket, helyi utazási bérletet, meleg étkeztetési juttatást, iskolakezdési támogatást, dolgozói üdültetést céges üdülőben.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjat a munkáltató fizeti be a dolgozók számlájára, és jelenleg azután semmilyen adót, illetve járulékot nem kell fizetni.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.