Öngyilkosságra is felszólították már az AIG menedzsmentjét

Jogilag járnak a nagy jutalmak a csaknem 180 milliárd dollár állami segélyt már elnyelt amerikai óriásbiztosítónál, egy kedden beadott törvényjavaslat azonban 100 százalékos jövedelemadóval sújtaná őket. Egy republikánus szenátor azt is a vállalatvezetés figyelmébe ajánlotta lehetőségként, hogy önkezükkel vessenek véget életüknek.

Tovább dagadt kedden a napok óta zajló botrány az American International Group óriásbiztosítónál, a világ 18. legnagyobb vállalatánál. - Ha nem tudjuk felszámolni a bónuszokat, akkor megadóztatjuk őket - fogalmazott Steve Israel demokrata képviselő, aki a nap folyamán törvényjavaslatot adott be a cégnél betervezett, de nagy felháborodást kiváltott jutalmak nyomán.

Az AIG New York-i központjának bejárata. Egész Amerika felháborodott az odabent osztott bónuszokon
Az AIG New York-i központjának bejárata. Egész Amerika felháborodott az odabent osztott bónuszokon

Ennek lényege: mindazon cégek (köztük az AIG) bónuszait, amelyek részesednek az amerikai kormány őszi mentőcsomagjából - hivatalos nevén a TARP-ból - 100 százalékos jövedelemadóval sújtanák. Az adóhatóság jelenleg az egymillió dollárnál kisebb jutalmak után, 25 százalékos, a felett pedig 35 százalékos kulcsot számol.

A jogszabályjavaslat törvényes megoldásként kínálkozik az adófizetők pénzének visszaszerzésére, miután Barack Obama hétfőn felszólította Timothy Geithner pénzügyminisztert: minden jogi lehetőség felhasználásával akadályozza meg a jutalmak kifizetését.

- Az AIG-t a vakmerőség és a mohóság juttatta ilyen helyzetbe. Nehéz megérteni, hogyan tehetnek zsebre egyáltalán bónuszokat, nemhogy ennyit - fogalmazott az amerikai elnök. Andrew Cuomo, New York állam a főügyészi jogköröket is ellátó igazságügyminisztere idézéseket kézbesített az AIG címére, és magyarázatot követelt a kifizetésekre. A vállalatnál kedden tizenegy vezető jelentette be távozását.

A Capitoliumon is egyre jobban érződik a szeptemberben lényegében államosított, illetve 173,3 milliárd dollárral megsegített cégre zúduló népharag. Chuck Grassley republikánus szenátor egyenesen azt mondta: a menedzsmentnek a Japánban szokásos példát kellene követnie. Vagy hajoljanak meg szégyenükben, és tűnjenek el, vagy pedig kövessenek el öngyilkosságot.

A közvéleményt már korábban feldühítette, hogy a menedzsment 440 ezer dolláros költségen egy hétig masszíroztatta, pedikűröztette és manikűröztette magát egy kaliforniai wellnessközpontban, napokkal azután, hogy az állam megmentette a céget az összeomlástól. Most több mint 10 ezer dolgozónak 165 millió dollár bónuszt, illetve többszáz millió dollárért végkielégítést akarnak fizetni. Az AIG arra hivatkozik: "meg van kötve a keze", ezeket szerződések garantálják.

Edward Liddy vezérigazgatónak ugyan nem jár most jutalom, de éppen az összeomlásért felelős, a pénzügyi termékeket "csomagoló" részlegnél heten kapnának legalább 3-3 millió dolláros bónuszt a tavalyi évért. - Lehet, hogy joguk van a bónuszokhoz, de nincs örökké joguk az állásukhoz. Én azt mondom: viszlát, tűnjenek el gyorsan, és adják vissza a pénzt! - nyilatkozta Barney Frank, a képviselőház bankfelügyeleti bizottságának elnöke.

- Számos szörnyűség történt az elmúlt 18 hónapban, de a legvérlázítóbb, ami az AIG-nál történt - így Lawrence Summers, Obama vezető gazdasági tanácsadója, Bill Clinton egykori pénzügyminisztere. Ben Bernanke Fed-elnök is elismerte, hogy többször rácsapta a telefont a cég vezetőire.

Az AIG vasárnap közölte azt is: több mint százmilliárd dollárt lényegében szétosztogatott partnercégei, illetve az USA egyes szövetségi államai között. Ez is általános döbbenetet okozott az amerikai fővárosban és a Wall Street-en. A 860 milliárd dollár eszközállományú cég eddig a piacok további zavarainak elkerülésére hivatkozva nem részletezte, mi lett a sorsa a pénznek, amit az ősz óta az adófizetők pénzéből kapott. Ebben élvezte a szövetségi tartalékbank támogatását is; Donald Kohn, a Fed alelnöke nemrég a felháborodott kongresszusi képviselők faggatózásának dacára is tartotta a titkot.

A most közölt lista "a globális pénzügyek ki kicsodá-ja" - írta a hétfői The Wall Street Journal. A kedvezményezettek között nagy európai bankok is vannak. Az élen az amerikai Goldman Sachs bankház áll, 12,9 milliárd dollárral, a francia Société Générale és a német Deutsche Bank 12-12 milliárdot, a brit Barclays 8,5 milliárdot, a svájci UBS 5 milliárdot kapott.

A hazai pénzintézetek közül a mára a Bank of America karjaiba omlott 6,8 milliárdot, míg felvásárlója 5,2 milliárdot kapott. De 12 milliárdot kaptak egyes amerikai államok is, amelyek fix kamatozásra fektettek be az AIG-nál - a legtöbbet Kalifornia és Virginia, 1-1 milliárdot.

A pénz útja és jogossága egyelőre teljesen átláthatatlan. A hazai bankok érintettsége azért háborítja fel a döntéshozókat, mert ők külön mentőövet kaptak, ugyanerre a célra, a "mérgezett papírok" ellentételezésére. A legnagyobb falatot eltett Goldman Sachs érintettségét gyanúsnak is találják: az akkori pénzügyminiszter, Henry Paulson, illetve az általa az AIG vezérigazgatói székébe emelt Liddy egyaránt a nagy befektetési bankháznál dolgozott korábban. A Wall Street-en közhelyszerű a fordulat, hogy Paulson a pénzügyi tárcát a GS kormányzati üzletágaként működtette.

- Nagyon aggaszt, hogy a Goldman ennyi pénzt kapott, tekintve a két cég közötti kapcsolatot. Feltétlenül megvizsgáljuk, hogy ez csak egybeesés-e - mondta Elijah Cummings demokrata képviselő. Az európai bankok - az említettek mellett a többi közt a BNP Paribas, az ING, a Dresdner Kleinwort (a Dresdner Bank befektetési üzletága), a Banco Santander - pénzét is fájlalják a döntéshozók, az UBS ötmilliárdja pedig politikailag is kellemetlen.

A zürichi bankkal az amerikai kormány nemrég 780 millió dolláros, négy évre lebontott jóvátételben egyezett ki azt követően, hogy az UBS mintegy 17 ezer adóelkerülő amerikainak nyújtott segédkezet. Az ügyfelek adatainak átadásáról azonban tovább folyik a huzavona. Elemzők magasabb, az  egymilliárd dollárt is elérő jóvátételre számítottak, ám Washingtonban éppen a pénzügyi válsággal magyarázták, hogy az igazságügyi tárca nem igyekezett felsrófolni az árat. Erre kiderül: a pénzügy ennek ötszörösével segítette a svájciakat.

A tavalyi negyedik negyedévre a gazdaságtörténet legnagyobb céges veszteségét, 61,7 milliárd dollárt jelentő biztosító az ősszel még legalább 60 ezer milliárd dollárosra becsült CDS- (hitelbukás-swap) piac kulcsszereplője. A CDS olyan hitelderivatíva, amelynek során eladó és vevő egy előre nem látott hitelesemény (csőd, adósság, stb.) bekövetkeztére köt ellentételezési szerződést.

A dominók a másodlagos jelzáloghitel-piaci válság, a zálogjog egyre gyakoribb érvényesítése miatt dőltek be. Elértéktelenedett a jelzálogalapú értékpapírok mintegy háromnegyede, amelyeket az AIG biztosított. Ezt és egyre nagyobb adósságait látva a nagy hitelminősítők egyaránt leértékelték. Márpedig a CDS-szerződések előírták, hogy leminősítés esetén egyre több hitelbiztosítékot kell felmutatnia.

Ez viszont már ördögi körnek bizonyult: a leminősítés miatt az AIG a piacon már nem jutott pénzhez, és a Fed megtagadta tőle az áthidaló kölcsönt. Az állam 79,9 százalékos tulajdonrésszel vonta ellenőrzése alá - ez a maximális hányad anélkül, hogy a cég hiánya a kormányzati szektort terhelje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.