Öngyilkossági hullám a France Télécomnál

Többek között az üzemorvosok számának növelésével, ingyenesen hívható pszichológiai segélyvonallal és a humánpolitikai részleg megerősítésével kíván véget vetni a cégen belüli öngyilkossági hullámnak a France Télécom francia távközlési vállalat elnök-vezérigazgatója.

"Decemberre a France Télécom egészen más lesz, mint most. (...) A cél, hogy megállítsuk ezt a pokoli spirált" - ígérte meg  Didier Lombard kedden Xavier Darcos munkaügyi miniszterrel tartott  közös sajtótájékoztatóján. A kormány nyomására a munkaügyi minisztériumban létrejött  találkozóra azt követően került sor, hogy múlt pénteken a cég egyik  32 éves középvezetője kivetette magát párizsi irodája ablakán és  szörnyethalt.

Tavaly február óta 23-an vetettek véget életüknek a  távközlési vállalatnál, s további 13-an hajtottak végre sikertelen  öngyilkossági kísérletet; legutóbb hétfőn a cég egyik  kelet-franciaországi leányvállalatának ügyfélszolgálati igazgatója  nyugtatók beszedésével próbált irodájában öngyilkosságot elkövetni,  de az eszméletlen férfire időben rátaláltak kollegái és megmentették.

A szakszervezetek a cégnél évek óta tartó átszervezésekre  vezetik vissza az öngyilkosságok hátterében meghúzódó lelki okokat  és azok leállítását követelik, ezt azonban nem tartja megoldásnak a  cég vezetője. A technológia fantasztikus módon fejlődik, a France  Télécomnak is változnia kell - hangoztatta Lombard, hozzátéve, hogy  ezentúl a korábbiakhoz képest "másképpen, humánusabban,  szociálisabban és a szakszervezetekkel teljes összhangban" képzeli  el ezt a változást. Ígéretet tett arra, hogy a cégen belüli  stresszért felelőssé tett menedzserek új, az eddigieknél  szociálisabb irányvonalak szerint fognak dolgozni.

A kormány kérésének megfelelően pedig az állami munkafelügyelet  vezetője ezentúl jelen lesz a vezetőség és a szakszervezetek  egyeztetésein, amitől a szociális párbeszéd javulását reméli a  munkaügyi minisztérium.
"Nem a technológiai fejlődést vitatom, hanem azt szeretném, ha  ez az elkerülhetetlen és szükséges fejlődés az alkalmazottak  életének legnagyobb tiszteletben tartása mellett történne" -  jelentette ki a munkaügyi miniszter.
Az egykori állami telefonszolgáltató France Télécom a 1997-es  sikeres piaci nyitást követően Európa elsőszámú internet- és  harmadik legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójává vált.

Az átszervezések azonban erőltetett menetben folytak: 2005-ben  22 ezer munkahelyet leépítettek. A jelenleg 100 ezer főt  foglalkoztató vállalatnál - amelynek az állam 26 százalékos  részvényese - az alkalmazottak 65 százaléka még mindig  közalkalmazotti státuszt élvez szemben azokkal, akik a privatizáció  óta kerültek a céghez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.