Öngyilkos lett az OTP nagy részvényesének vezetője

Váratlanul elhunyt Alex Widmer, az OTP Bankban is tulajdonos svájci Julius Baer (JB) befektetési bank vezérigazgatója. Svájci hírforrások szerint az 52 éves, háromgyermekes Widmer öngyilkosságot követett el, halálhírét a bank is megerősítette. Igaz, a dolgozókkal azt közölték, hogy ismeretlen eredetű betegség vitte el a vezérigazgatót.

Az SDA svájci hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Widmer 2005-ben elveszítette feleségét, aki rákban halt meg.  A privát banki szolgáltatások, vagyonkezelés terén világhírű Julius Baer szóvivője útján jelezte, hogy nincsen összefüggés a vezérigazgató öngyilkossága és a bank idei gyenge teljesítménye között. A JB 300 milliárd dollárnyi vagyon fektet be és fialtat világszerte. Ügyfélkörét multimilliomosok és nagy intézményi befektetők alkotják - írja a Reuters.

„Óriási veszteség érte a svájci privátbanki szférát, amelynek Widmer a meghatározó egyénisége volt, sokan vele azonosították a Julius Baert” – mondta egy zürichi bróker a halálhír bejelentése után. Nem is csoda, hogy a bank részvényei 9,4 százalékot zuhantak pénteken kora délután, amikor a beigazolódott az addig pletyka szinten szálló hír. A bankszektor többi tőzsdecégének papírjai átlagosan 2,9 százalékkal értékelődtek le.

A JB máris gondoskodott Widmer helyettesítéséről, egy régi motorost, a banknál korábban magas beosztásokat betöltött Hans de Giert kérték fel, hogy lássa el a vezérigazgatói feladatokat. De Giert a Julius Baer GAM nevű hedge fund-jának (fedezeti alap) elnöki tisztét továbbra is ellátja majd. 

Elemzők azért szkeptikusak abban, hogy Widmer öngyilkossága és a bank teljesítménye között semmilyen összefüggés sincs. Emlékeztetnek arra, hogy a Julius Baer részvényárfolyama az idén 60 százalékot zuhant, nem utolsósorban a GAM fedezeti alap nem kellően megfontolt befektetései miatt. A GAM-ból tömegesen vonták ki pénzüket az ügyfelek októbertől, a hitelpiaci válság elmélyülésekor. A JB nemrég jelentette be, hogy a januártól október végéig tartó időszakban a nyeresége 10 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőttitől. Widmer halálában közrejátszhatott az is, hogy júliusban a cég úgy döntött, hogy nem lesz a jövőben szükség csoportszintű vezérigazgatóra, mert az új struktúrában mind a három egység – Julius Baer, GAM, Artio Global – egymástól független irányítást kap.

„Drága barát, jó kolléga, karizmatikus vezér” – e szavakkal méltatta Widmert közleményében Raymond Baer elnök, aki szerint Widmer elvesztésével nagy csapás érte pénzintézetüket. Pedig Alex Widmer csupán három éve érkezett hozzájuk, azelőtt 19 éven át a Credit Suisse-nél dolgozott, az átigazolása előtti utolsó években a bank globális privátbanki befektetéseiért volt felelős.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.