Önfinanszírozó Magyarország banki segítséggel

Az ország külső pénzügyi sérülékenységének csökkentése érdekében jelentett be ma egy összetett intézkedéscsomagot a Magyar Nemzeti Bank. Ettől összességében körülbelül 600-1000 milliárd forint vándorolhat át az állampapírpiacra.

A jegybank fokozatosan, több lépcsőben megvalósítani tervezett intézkedéscsomagjának sarkalatos pontja az az 5300 milliárd forintnyi kéthetes MNB-kötvény (ebből 800 milliárdnyit vásároltak külföldiek), amely betétté alakul, méghozzá úgy, hogy abban a külföldiek nem tarthatják pénzüket, azaz vagy más forintalapú eszközöket keresnek, vagy elhagyják az országot – írja a Portfólió.

A fõ cél, hogy a magyar és külföldi bankok megmozduljanak az állampapírok irányába, több százmilliárd forintnyi többlet kereslet generálva. Ebből, azaz a forintalapú állampapírpiacon megjelenő többlet kibocsátásból az állam plusz likviditáshoz jutva finanszírozni tudja a devizaalapú adóságtörlesztést anélkül, hogy újabb devizakötvényt bocsátana ki.

A bankok az állampapírok vásárlásával segíthetik az ország önfinanszírozását, az ország adósságszerkezete tovább javítható - hangsúlyozza a Monetáris Tanács az intézkedésről kiadott közleményében.  Az intézkedéscsomag szükségességét a külső adósság magas szintje és a külföldi forrásokra ráutaltság mérséklésének szükségessége indokolja, éppen az, amit a nemzetközi szervezetek és hitelminősítők is fokozottan figyelnek.

A Magyar Nemzeti Bank hajlandó a devizatartalékokból biztosítani a szükséges devizát, amennyiben az Állam növeli a forintkibocsátások nagyságát. A Magyar Nemzeti Bank úgy véli, hogy a belföldi szereplők közül a lakosság elmúlt években meredeken emelkedő részvétele mellett a hazai bankok részéről látszik még érdemi mozgástér az aktívabb állampapír-vásárlás terén

A ma bejelentett program még finomhangolásra vár, a tervezett intézkedéseket június 16-tól vezetnék be. A jegybank bejelentésre Államadósság Kezelő Központ még nem reagált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.