Ömlik a hamis áru az EU-ba

Mintegy 180 millió darab, feltételezhetően hamis árut foglaltak le a vámhatóságok az Európai Unióban tavaly, kétszer annyit, mint 2007-ben. Továbbra is Kína a fő származási hely, de az élelmiszereknél Indonézia, a cigarettánál az Egyesült Arab Emirátusok, a gyógyszerek esetében pedig India vezet.

Jelentősen és folyamatosan emelkedik a termékhamisítással és szabadalomsértéssel kapcsolatban indított vámügyi eljárások száma – derül ki az Európai Bizottság legfrissebb statisztikáiból. Míg a vámhatóságok 2007-ben 43 ezer, 2008-ban már több mint 49 ezer esetben foglaltak le árut azok feltételezhetően hamis volta miatt.

Tavaly a lefoglalt cikkek száma a 2007-es 79 millióról kétszeresére, azaz 178 millióra nőtt. Ezek közül mintegy 20 millió lehet különösen veszélyes az európai fogyasztók egészségére és biztonságára – azaz például hamisított gyógyszer vagy elektromos berendezés.  Az eredmények a többi közt a vámhatóságok egyre jobb együttműködésének köszönhetőek az ipari szférával,  amely segíti a hatóságok munkatársait abban, hogy könnyebben felismerjék a hamisított termékeket. Tavaly az ipar képviselői az egy évvel korábbi tízezer után 13 ezer kérelmet nyújtottak be vámügyi eljárás kezdeményezésére hamisított termékek gyanúja miatt. Az így indult eljárások tették ki a vámintézkedések nyolcvan százalékát.

A lefoglalt hamisított játékok száma 136 százalékkal, az elektromos berendezéseké 58 százalékkal, a kozmetikai és szépségápolási termékeké pedig 42 százalékkal emelkedett. Drámaian – 260-szorosára - a nőtt a lefoglalt DVD-k mennyisége, a hamisított gyógyszereké pedig 118 százalékkal ugrott meg.

A hamisított termékek fő származási helye továbbra is Kína: a lefoglalt áruk több mint fele érkezik innen. Ez az arány lényegesen alacsonyabb, mint 2004-ben, amikor még a lefoglalt cikkek négyötöde származott az ázsiai országból. Ez annak köszönhető, hogy 2005-ben az Európai Bizottság kezdeményezésére vámegyüttműködési megállapodást született, és létre hoztak egy évente ülésező vegyes bizottságot is. Élelmiszerek tekintetében ugyanakkor Indonézia, a cigarettánál az Egyesült Arab Emirátusok, a gyógyszerek esetében pedig India a fő származási hely.

A teljes lefoglalt termékmennyiség jelentős részét – 44 százalékát - CD-k és DVD-k tették ki, a hamisított cigaretták aránya 23 százalék, a ruházati termékek és kiegészítőké pedig tíz.

Az uniós tagállamok márciusban fogadtak el egy, a 2009-2012 közötti időszakra vonatkozó Vám Akciótervet, amelynek célja például a hamisítás világméretűvé válása, a hamisítványok internetes kereskedelme elleni küzdelem.

A magyar hatóságok is kivették részüket a munkából. Itt épp hamis ruhákra bukkantak
Hamis ruhák, vám és pénzügyőrség, vpop
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.