Olimpia alatt többet iszunk és nassolunk?

A nagy sportesemények növelhetik a sör és a sós rágcsálnivalók eladását, a tényleges forgalmat ugyanakkor jelentősen befolyásolja az általános gazdasági helyzet és az időjárás.

A GfK Hungária piackutató idén húsz éves háztartáspanel eredményeinek elemzéséből kiderül, hogy a 2006-os labdarúgó-világbajnokság idején a sör a hagyományosan kimutatható szezonalitást is meghaladó, kimagasló mennyiségben fogyott annak ellenére, hogy júniusban nem is volt az átlagnál jelentősen melegebb az időjárás. A rendezvény első hónapjában a sós snackek is jól teljesítettek. 

A 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság már csupán a hónapnak megfelelő söreladást és annál valamivel erősebb snackforgalmat produkált, míg az olimpia hónapja a viszonylag magas átlaghőmérséklet ellenére már kifejezetten átlag alatt teljesített a sör forgalmát tekintve; feltehetően már a küszöbön álló válság előjeleként - vélekedik az elemzésben a GfK. Hozzáfűzik: a 2010-es világbajnokság idejére sem állt helyre a piac, viszont a torna második felében, júliusban a megszokottnál jóval magasabb hőmérséklet kedvezett a söreladásoknak.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy a valamelyest javuló fogyasztói bizalmat és vásárlási hajlandóságot is figyelembe véve, kedvező időjárás esetén számíthatunk fellendülésre a vizsgált termékek piacán" - idézi a közlemény Csillag Zoltánt, a GfK Hungária menedzserét. 

A GfK szerint elsősorban a sörgyártók számára bíztató fejlemény, hogy az elmúlt években jelentősen kiszélesedett a vásárló háztartások köre: a gyümölcsízesítésű változatok megjelenése, valamint a különleges, minőségi sörök melletti kampányok a korábban jellemző 70 százalék körüli értékről 80 százalék közelébe emelték a sört vásárló háztartások arányát. Immár a háztartások bő egyharmadának kosarába került ízesített termék és a fogyasztók között igen magas a hölgyek aránya is, ráadásul valamennyi korcsoport képviselteti magát közöttük. 

A sós rágcsálnivalók piacáról a piackutató kifejti: a válság előtt a sportesemények még megnövelték a vásárolt mennyiségeket és még a 2010-es labdarúgó világbajnokság idején is szokatlanul magas volt a sós mogyoró és a napraforgómag forgalma, az elhúzódó válság nem kímélte a kategóriát. A 2012 májusáig terjedő egy éves időszakot a megelőző periódussal összehasonlítva értékben kisebb, mennyiségben viszont jelentősebb, kétszámjegyű mértékben csökkent a snackek forgalma. A vásárló háztartások köre nagyrészt megmaradt, kevesebbszer vásárolnak ilyen terméket a családok. 

Az egyik legnagyobb vesztes a kategórián belül a chips volt: míg korábban tízből öt, az elmúlt 12 hónapban már csupán négy háztartás vásárolt a kategóriából, és az eladások mennyiségben és értékben is zuhantak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.